عرضه زمین عامل کاهش سهم مسکن در سبد هزینه‌های خانوار

## هزینه مسکن، سبد خانوار را تحت فشار قرار داده است

طبق آمار مرکز آمار ایران، هزینه مسکن در سبد هزینه خانوارهای شهری کل کشور به **38.1 درصد** رسیده است. در شهر تهران، خانوارها **بیش از نیمی از درآمد خود (50.8 درصد)** را صرف هزینه مسکن می‌کنند.

**فرهاد بیضایی، کارشناس مسکن**، توضیح می‌دهد که هزینه مسکن شامل دو بخش اجاره بها و هزینه انرژی می‌شود. با افزایش قیمت انرژی، باید قیمت مسکن به طور قابل توجهی کاهش یابد. این امر تنها با **عرضه زمین** قابل تحقق است. هرچه تقاضا در بازار اجاره بها بیشتر شود، قیمت‌ها به طور طبیعی کاهش پیدا می‌کند و در نهایت، هزینه مسکن در سبد خانوار پایین می‌آید.

**بیضایی تاکید می‌کند که باید به کلیت مسائل اقتصادی توجه داشت. کاهش هزینه‌های مختلف در سبد خانوار، می‌تواند منجر به رکود در بازارهای مختلف شود.**

**انرژی و اجاره بها، عوامل موثر در سبد هزینه خانوار**

بیضایی در توضیح این موضوع می‌گوید: “هزینه مسکن در سبد خانوار تنها شامل اجاره بها نیست و مشتقات آن مانند آب و برق نیز در آن محاسبه می‌شوند. تورم در حوزه اجاره بها در سال‌های گذشته بسیار بالا بوده و دستمزدها متناسب با آن افزایش نیافته است. این امر باعث کوچک شدن سبد خانوار شده است.”

او در ادامه می‌افزاید: “ناترازی انرژی نیز یک چالش بزرگ است. دولت در سال‌های اخیر برای کنترل مصرف خانوار، از راهکارهای قیمت گذاری استفاده کرده است. از آنجایی که انرژی در زیرمجموعه هزینه مسکن قرار می‌گیرد، افزایش قیمت آن، باعث افزایش سهم هزینه مسکن در سبد خانوار شده است. همه این عوامل دست به دست هم داده‌اند تا سبد هزینه خانوار در حوزه‌های دیگر کوچک‌تر و سهم مسکن در آن بزرگ‌تر شود.”

**افزایش قیمت انرژی باید با کاهش قیمت مسکن همراه باشد**

این کارشناس مسکن در رابطه با اقدامات دولت برای کنترل هزینه مسکن، می‌گوید: “برای کنترل هزینه‌های مسکن در سبد خانوار، باید تناسب ایجاد کرد. به طور مثال، اگر قیمت بنزین افزایش پیدا می‌کند، باید شرایط خرید خودرو و هزینه‌های آن نیز کاهش یابد. به این ترتیب، با افزایش قیمت انرژی، لازم است مسکن با قیمت پایین‌تر در اختیار خانوارها قرار گیرد. برای تحقق این مهم، باید تقاضا در بازار اجاره را کاهش داد و شرایط خانه دار شدن مردم را تسهیل کرد. به این ترتیب می‌توان هزینه اجاره بها در سبد خانوار را کنترل کرد.”

**رکود بازار، نتیجه فربه شدن هزینه مسکن در سبد خانوار**

بیضایی با تاکید بر اینکه باید به کلیت مسائل اقتصادی توجه داشت، می‌گوید: “شرایط باید به گونه‌ای باشد که مردم به راحتی بتوانند خانه دار شوند. با کنترل هزینه مسکن در سبد خانوار، می‌توان سهم سایر بخش‌ها از جمله بهداشت و درمان، خوراک، تفریح و سایر عوامل را افزایش داد. با برنامه ریزی دقیق، می‌توان هزینه‌های مختلف را به نفع خانواده‌ها در سبد خانوار کنترل کرد. باید توجه داشت که کاهش تقاضا برای سایر بخش‌ها از جمله تفریح، خوراک و پوشاک، منجر به رکود در بازار می‌شود.”

**عرضه زمین، راهکار اصلی برای کاهش قیمت مسکن**

بیضایی در مورد تاثیر عرضه زمین بر قیمت مسکن می‌گوید: “مهم‌ترین مسئله در بخش هزینه مسکن، زمین است. کنترل شدید بر عرضه زمین باعث شده است که مسکن به یک کالای گران قیمت تبدیل شود و از استطاعت خانوار خارج شود. اجاره بها نیز تابعی از قیمت مسکن است و این امر بر آن نیز اثر می گذارد. لازم است بازنگری جدی در حوزه سیاست‌های زمین در کشور صورت گیرد تا قیمت‌ها در شهرهای مختلف کنترل شود.”

**

پایگاه خبری فرصت نیوز**

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *