## تراژدی معدن زغالسنگ طبس: سهلانگاری و مافیای زغالسنگ
حادثه دردناک در معدن زغالسنگ طبس که به جان باختن تعدادی از کارگران زحمتکش منجر شد، موجی از اندوه و نگرانی را در جامعه ایجاد کرد. این حادثه تلخ، نشان از سهلانگاری و بیتوجهی به ایمنی در این صنعت دارد.
بازپرسی پرونده این حادثه به طور جدی آغاز شده است و کارشناسان از مشهد و تهران در حال بررسی دقیق این حادثه هستند. مسئولان قضایی بر این تاکید دارند که تحقیقات با جدیت و به صورت میدانی دنبال میشود و تا روشن شدن دلایل دقیق این اتفاق و شناسایی افراد مقصر، هیچ اطلاعات رسمی منتشر نخواهد شد.
حجتالاسلام نسائی زهان، مسئول قضایی پرونده در گفتوگو با رسانهها، از کوتاهی مسئولان معدن در رعایت اصول ایمنی خبر داد. او تصریح کرد که این سهلانگاری قابل اندازهگیری است و کارشناسان در حال تعیین میزان سهم هر فرد در این سهلانگاری هستند. نتایج این بررسیها به طور کتبی به قاضی پرونده ارائه خواهد شد.
وی همچنین افزود: ” افرادی که در این کوتاهی سهیم هستند، به دادسرا احضار و مورد بازجویی قرار خواهند گرفت. ما به قانون پایبند هستیم و انتشار تصویر یا اطلاعات شخصی متهمان تا اثبات جرم و اعلام نظر کارشناسی ممنوع است. نتیجه تحقیقات به منظور شفافسازی افکار عمومی، پس از جمعبندی به اطلاع عموم خواهد رسید.”
حجتالاسلام نسائی زهان با تاکید بر ضرورت احقاق عدالت در این پرونده، بر لزوم بررسی نقش دستگاههای استانی در این حادثه نیز اشاره کرد. او از همه مسئولین، نیروهای دخیل و حراست و بازرسی ادارات خواست که نظارت ویژه ای بر روند کارها داشته باشند تا از تکرار اینگونه حوادث تلخ جلوگیری شود.
در همین راستا، استاد دانشگاه تهران و دبیر هیئت اندیشه ورز معدن تهران در گفتوگو با رسانهها، ضمن تاکید بر ضرورت حفظ فعالیت معدن پس از این حادثه، بر لزوم برخورد قاطع با شرکتهای متخلف و لغو قرارداد آنها در صورت اثبات کوتاهی، تاکید کرد.
آریامنش در ادامه به وجود مافیای زغالسنگ اشاره کرد و خواستار بررسی دقیق شرایط مناقصه و مزایده معدن زغال سنگ طبس شد. او معتقد است: ” بسیاری از معادن ما استانداردها و الزامات لازم در مناقصهها را رعایت نمیکنند. باید مشخص شود که آیا این مناقصه با رعایت قوانین انجام شده است یا خیر؟ در صورت وجود هرگونه خطا، لازم است که نحوه انجام مزایدهها از این به بعد به طور کامل مورد بازنگری قرار گیرد.”
آریامنش افزود: ” متاسفانه سرمایهها به برخی از شرکتها به طور غیرشفاف و بر اساس روابط سپرده میشود. از مسئولین میخواهیم که برای شرکتهای متخلف حاشیه امن نسازند و در صورت احراز کوتاهی، اقدامات لازم را انجام دهند.”
هاشمی، نماینده مردم بیرجند، خوسف و درمیان در مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با رسانهها، ضمن اشاره به خطرات موجود در صنعت معدن، به موضوع واردات زغال سنگ اشاره کرد و از وجود مافیایی که واردات زغال سنگ را به نفع خود صرفهتر از تولید داخلی میدانند، انتقاد کرد. او گفت: ” در حال حاضر ایران به عنوان وارد کننده عمده زغال سنگ شناخته میشود، در حالی که ظرفیت تولید و استخراج زغال سنگ در کشور وجود دارد.
او ادامه داد: ” در طبس فقط یک معدن مکانیزه زغال سنگ داریم که البته مکانیزه بودن به طور کامل حوادث را کنترل نمیکند، اما خطر در معادن مکانیزه بسیار کمتر است. پیمانکاران خرد توانایی مکانیزه کردن معادن را ندارند و اگر به این مسئله توجه نکنیم ممکن است شاهد تکرار این حوادث تلخ باشیم.”
هاشمی به ضرورت تخصص کافی بازرسین معادن و همچنین زمان کافی برای بازرسی دقیق و ریزبینانه اشاره کرد. او تاکید کرد: ” بازرسین معادن باید تخصص کافی در زمینه بازرسی را داشته باشند و باید مطمئن شویم که واقعا به عمق معدن رفته اند یا فقط به علامت زدن کاغذها بسنده کردهاند.
نماینده مردم بیرجند در ادامه گفت: ” در مورد معدن معدنجو طبس، باید سیستم مانیتورینگ به صورت آنلاین به علاوه چاه دفع گاز وجود میداشت که عدم رعایت این موارد، حادثه ساز شد. تا زمانی که در معادن اولویت اول استفاده از نیروی انسانی به جای مکانیزه کردن معادن باشد، متاسفانه شاهد حوادث این چنینی خواهیم بود.”
هاشمی در پایان گفت: ” در مورد حادثه معدن طبس، مجلس تلاش می کند تا گزارشی جامع تهیه و در اختیار مردم بگذارد.”