کارخانجات داروپخش با نماد “دارو” در پنج ماهه ابتدایی امسال با کاهش چشمگیر 33 درصدی فروش مواجه شدند. این افت فروش، بیش از 600 میلیارد تومان از درآمد این شرکت را نسبت به دوره مشابه سال گذشته کاهش داده است. این موضوع باعث شده تا بازدهی نماد “دارو” در یک سال گذشته 49 درصد منفی شود، در حالی که قیمت سهام این شرکت در سال 1402 سه برابر افزایش یافته بود. در حال حاضر قیمت سهام “دارو” مجددا به محدوده 1400 تومان رسیده است.
علاوه بر این، میزان تولید سرم، آمپول، شربت و سوسپانسیون، قرص و … کارخانجات داروپخش در مدت زمان مورد گزارش به ترتیب 30، 39، 45 و 62 درصد کاهش یافته است.
مسعود عابدینی، مدیرعامل کارخانجات داروپخش در نامه ای به بورس، درخواست مجوز افزایش قیمت برخی از محصولات را برای پوشش هزینه ها مطرح کرده بود. مدتی پیش این مجوز توسط سازمان غذا و دارو برای 33 قلم از محصولات دارویی صادر شد. سهامداران امیدوار هستند در ماه های آتی شاهد جبران کمبود تولید و عدم وجود بهانه های جدید در خصوص کاهش درآمدها باشند.
## چرا بازدهی نماد “دارو” افت شدید داشته است؟
بازدهی نماد “دارو” در شش ماهه گذشته حدود 38 درصد منفی شده است. این میزان افت بازدهی نماد “دارو” قابل مقایسه با افت شاخص کل بورس نیست. به عبارت دیگر، اگر قرار بود شاخص کل بورس و نماد “دارو” به طور همزمان اصلاح شوند، شاخص کل بورس باید به 1,200,000 واحد می رسید.
درواقع، افت 49 درصدی بازدهی نماد “دارو” در یک سال گذشته به دلیل کاهش قابل توجه سودآوری این شرکت بوده است. در سه ماهه گذشته، این شرکت به ازای هر سهم 32 تومان سود داده است، در حالی که در مدت مشابه سال گذشته سود هر سهم 84 تومان بود. در سال مالی گذشته نیز، این شرکت به ازای هر سهم 124 تومان سود ساخته بود، در حالی که در سال قبل از آن، به ازای هر سهم 329 تومان سود ساخته بود.
شرکت های دارویی در سال های گذشته، به واسطه ارز دارویی که با قیمت پایین دریافت می کردند، عملا به سودآوری سنگین از این محل دست یافته بودند. حالا که دولت به دنبال حذف رانت های این صنعت برآمده است، این شرکت ها با کاهش سودآوری مواجه شده اند. در مقابل، شرکت های دارویی به دنبال تقابل با دولت هستند و با عرضه کم دارو تلاش می کنند تا دولت را مجبور به تن دادن به شرایط آنها کنند.