شاخص کل بورس در این هفته روند متعادلی را تجربه کرد. نمادهای بزرگی مثل وغدیر، فولاد، فملی، فارس، شبندر و تاپیکو به استراحت رسیدند و در مقابل، سهام و گروههای کوچکتر به رالی صعودی خود ادامه دادند. حجم معاملات خرد دوباره به بالای ۴ هزار میلیارد تومان رسید که با توجه به نوسانات فعلی قابل قبول است.
**مهمترین ویژگی بازار در این روزها، افزایش طراوت و پویایی معاملات است که امیدواریها را دو چندان میکند.** نرخ ارز نیمایی نیز با روند افزایشی همراه بود و به مرز ۴۷ هزار تومان رسید. در بازار آزاد نیز دلار به زیر ۶۰ هزار تومان افت کرد و فعلا بین ۵۰ هزار تا ۶۰ هزار تومان در نوسان است.
افزایش تقاضا برای نمادهای شاخص کل بورس
پس از اظهارات جدید رئیس سازمان خصوصی مبنی بر واگذاری ایران خودرو و سایپا و همچنین اصلاح اساسنامه در وساپا که تعبیر تسهیل شرایط واگذاری سهامهای زیرمجموعه را در بین اهالی بازار تقویت کرد، شاهد افزایش تقاضا برای نمادهای وساپا، ورنا و خگستر بودیم. این سه نماد در پیش گشایش بازار، صف خرید سنگینی داشتند.
خگستر در ادامه، با عرضه صف خرید روبرو شد و تا پایان بازار با چند بار حمله به صف خرید، در نهایت نتوانست با صف خرید به کار خود پایان دهد. اما ورنا و وساپا بدون عرضه صف خرید، معاملات خود را به پایان رساندند. هنوز باید منتظر ماند تا ببینیم آیا دولت پزشکیان میتواند تکلیف سهام دولت در ایران خودرو و سایپا را بعد از سالها مشخص کند. واگذاری واقعی این دو غول خودروسازی که این روزها اوضاع اسفناکی را پشت سر میگذرانند، میتواند به بازگشت آنها به روزهای طلایی کمک کند.
اقبال بازار به گروههای کوچکتر و شاخص هموزن
گروه بانک، خودرو، غذایی و زراعت و تا حدی سیمان از گروههای مورد توجه بازار در این هفته بودند و اکثر سهامهای این گروهها دارای صف خرید بودند. در این بین، گروه زراعت و دامپروری شرایط ویژه ای داشت و تقریبا تمام سهام های این صنعت با افزایش تقاضای مناسبی روبرو شدند. افزایش نرخ خرید تضمینی گندم به ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان در سال زراعی جدید، امیدواریهای فعالان بازار برای سرایت این افزایش قیمت به سایر محصولات بخش کشاورزی را بیشتر کرده است. یکی از دلایل مهم تقاضای این گروه همین مورد است.
گروه بانکی نیز با اخبار مثبت شدن تراز عملیاتی بانکهایی مانند پارسیان و دی و افزایش سرمایه وبصادر روبرو است. در مجموع این گروه شرایط بنیادی بهتری را نسبت به گذشته طی میکنند به خصوص بانکهایی مانند اقتصاد نوین و پست بانک. سه سرباز کماندار خودرویی یعنی وساپا، ورنا و خگستر، حجم معاملات بهتری را در شاخص کل بورس داشتند. به جز خگستر که معاملات متعادلی را داشت، وساپا و ورنا صف خرید مستحکم و بدون عرضه ای داشتند.
حجت الله صیدی، ریاست جدید سازمان بورس، در مصاحبه بعد از جلسه شورای عالی بورس به برنامههای خود و حمایت از بورس اشاراتی کرد که حاکی از واقع بینی و اشرافیت بر شرایط بازار سرمایه دارد. افزایش نقش بازار سرمایه به عنوان یک بازوی مهم در تامین مالی کشور در کنار بازار پول، از مهم ترین رسالتهای سازمان در دوره ی جدید خواهد بود. اما بازار سرمایه ایران و شاخص کل بورس در شرایطی بدحال است که بازارهای آسیایی نیز اوضاع خوبی ندارند.
بررسی دلایل سقوط بازار سهام چین
بازار سهام چین طی سه سال گذشته بیش از ۵۰ درصد سقوط کرده و ارزش کل بازار نیز بیش از ۶ تریلیون دلار کاهش یافته است.
چین که به دلیل بحران کرونا فشارهای اقتصادی زیادی را متحمل شده بود، پیش از بهبودی کامل بازار و اقتصاد، سیاستهای بحث برانگیزی را پیش گرفت.
از جمله این سیاستها، کمپین ضد فساد (anti-corruption) بود که شرکتهای تکنولوژی موفق را هدف قرار میداد. این اقدام حکومت، سرمایهگذاران زیادی را ترساند و باعث خروج پول از بازار شد. تنشهای ژئوپلیتیکی و مشکلات بازار املاک، از دیگر دلایل سقوط بازار سهام چین است.