## صندوق تثبیت بازار سرمایه: سوپاپ اطمینان بازار بورس
صندوق تثبیت بازار سرمایه را میتوان به نوعی “سوپاپ اطمینان” در زمان بحرانی بازار تشبیه کرد. زمانی که نمادهای بازار روند متعادلی را تجربه نمیکنند و نوسانات شدید میشود، صندوق تثبیت وارد عمل شده و نقش التیامبخشی را ایفا میکند.
طبق اساسنامه سازمان بورس و اوراق بهادار، وظایف صندوق تثبیت بازار عبارتند از: کنترل و کاهش خطرات سیستمی، ایجاد فضای رقابتی در زمان بحرانهای مالی و اقتصادی و جلب اعتماد سرمایهگذاران جهت سرمایهگذاری در بازار. تشکیل این صندوق در سالهای گذشته، در زمان ریزش شدید شاخص کل بورس تهران اتفاق افتاد. تشکیل این صندوقها میتواند نقشی اساسی در ایجاد ثبات و تعادل در بازار داشته باشد.
## تاثیر معاملات صندوق تثبیت بازار در بورس
این صندوقها میتوانند از طریق خرید ETF یا سهام سرمایهگذاران خرد، از روند نزولی بازارها جلوگیری کنند. همچنین، با تزریق مستقیم سرمایه به بازار، روند خروج نقدینگی از بورس را کاهش دهند. خرید و معاملات سهام توسط صندوق تثبیت بازار در زمان ریزش میتواند موجب بازگشت اعتماد سرمایهگذاران به پشتیبانی دولت از بازار و در نتیجه احیای بورس شود. برخی پژوهشها نیز نشان از موفقیت این صندوقها در توقف روند کاهشی بازارها و در نتیجه خاتمه بحرانهای مالی دارند.
معمولا پس از بازگشت ثبات به بازارها، صندوقهای تثبیت بهتدریج سهام خریداری شده را میفروشند. از آنجایی که منابع مالی صندوقهای تثبیت از طریق دولت تامین میشود، عملکرد آنها به عنوان رفتار دولت با بازار سهام در نظر گرفته میشود و تاثیر زیادی بر سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی دارد. با توجه به دخالت مستقیم دولت در بازارهای مالی از طریق این صندوقها، فعالیت آنها در بورس در تضاد با دیدگاه “دست نامرئی” اقتصادی است که احتمالا یکی از دلایل نبود چنین صندوقهایی در بازارهای توسعه یافته است.