## فساد در سازمان غذا و دارو؛ تعارض منافع، ریشه اصلی مشکلات
مسئله تعارض منافع در سازمان غذا و دارو، به عنوان یکی از ارکان حیاتی سلامت جامعه، نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان به عنوان یک آفت بزرگ شناخته می شود. این موضوع، که در بسیاری از موارد به فساد مالی و سوء استفاده از منابع عمومی منجر می شود، در سازمان غذا و دارو ایران نیز به شدت مشهود است.
**قانون درهای چرخان و سوء استفاده از اطلاعات**
یکی از مهم ترین دلایل فساد در این سازمان، اجرای قانون درهای چرخان است. در این روش، افراد با استفاده از موقعیت خود در بخش خصوصی یا خصولتی، با ورود به سازمان غذا و دارو و دسترسی به اطلاعات حاکمیتی، از این اطلاعات برای کسب سود شخصی و منافع خود استفاده میکنند.
**شرکتهای خاص و تخصیص ناعادلانه ارز**
تعارض منافع در سازمان غذا و دارو، به تخصیص ناعادلانه ارز دارو نیز منجر شده است. به طور مثال، ۷۰ درصد ارز دارو به ۵ شرکت خاص اختصاص داده شده که برخی از این شرکتها ارتباط مستقیمی با افراد درون سازمان داشتهاند.
**دخالت سندیکاها و تعارض منافع در انتخاب مدیر**
در انتخاب رئیس سازمان غذا و دارو نیز شاهد تعارض منافع هستیم.
سندیکاها و انجمنهای مرتبط با حوزه دارو، به جای اولویتدهی به منافع عمومی، در صدد انتخاب افرادی با تعارض منافع هستند تا بتوانند از این طریق منافع خود را تامین کنند.
**ضرورت انتخاب مدیرانی شایسته و پاک دست**
برای جلوگیری از فساد و سوء استفاده در سازمان غذا و دارو، انتخاب رئیس سازمان به دور از تعارض منافع و با توجه به صلاحیت، تجربه و صداقت مهم است. این انتخاب باید با توجه به منافع عمومی و سلامت مردم صورت گیرد و از تأثیرگذاری سندیکاها و افراد با تعارض منافع دوری کند.
**لزوم شفافیت و پاسخگویی**
شفافیت و پاسخگویی در سازمان غذا و دارو مهم است. موضوع تعارض منافع و نحوه تخصیص ارز به شرکتها باید به طور شفاف و قابل بررسی باشد.
**ضرورت نظارت و پیگیری**
نیازمند نظارت و پیگیری مستمر بر فعالیتهای سازمان غذا و دارو هستیم تا از تعارض منافع و فساد جلوگیری شود. سازمانهای نظارتی و قوه قضائیه باید در این زمینه مسئولیتپذیر باشند و با فساد مبارزه کنند.