## اقتصاد ایران در چنگال مافیا: هشدارهای مومنی به دولت رئیسی
**به گزارش مردم سالاری آنلاین، دکتر فرشاد مومنی، استاد اقتصاد دانشگاه، با انتقاد شدید از سیاستهای اقتصادی دولت رئیسی، به صورت صریح و قاطع خطاب به رئیس جمهور گفت: «بازی با قیمتهای کلیدی را متوقف کنید و به جای آن یک برنامه با کیفیت ارائه دهید.» مومنی تاکید کرد که این دولت اگر بخواهد مانند دولتهای قبلی، راه نهادهای استثماری و بهرهکش کشور را ادامه دهد، محکوم به شکست است.**
مومنی در دوازدهمین جلسه از سلسله جلسات موسسه مطالعات دین و اقتصاد، تحت عنوان “دولت چهاردهم و بایستههای سیاستگذاری درباره نرخ ارز”، با بیان اینکه قدرت خرید دلاری دستمزد در 15 سال گذشته حدود 85 درصد سقوط کرده، افزود: «شرمآور است که در دولتی که نام خود را “دولت محرومان” گذاشته است، جهشی که در عرض یک سال در قیمت حیاتیترین نیازهای انسانها برای بقا پیش آمده، از زمان جنگ جهانی دوم تا کنون بیسابقه بوده است. بعد هم تعداد مقامات دستگیر شده و پروندهدار آن دولت را بررسی کنید! با این جهشهایی که در این شش سال اخیر در قیمت مسکن و اجاره اتفاق افتاده است، در تهران اگر یک کارمند و یا یک کارگری بخواهد صاحب خانه شود، با فرض اینکه دیگر از این به بعد افزایش قیمت مسکن نداشته باشیم، 177 سال طول میکشد! اینها شرمآورند. شما در حکومتی زندگی میکنید که به نام علی ابن ابی طالب است. او میگوید اگر تو فقط بشنوی که یک ناروایی در حق غیرمسلمان شده، از شرم بمیری، جا دارد. پس کو آن غیرتها؟ ما در ژست میگوییم طرفدار علی ابن ابی طالب هستیم اما عزیزان گزارش دهند در سال 1401، اشتباهها و خطاها و فسادها را چه کسانی مرتکب شدند و تنبیهها نصیب چه کسانی شد؟ این عدالت علوی است؟ چگونه شده که قباحت این مسائل ریخته است؟ چگونه است که عزیزان به این مناسبات خو گرفتهاند؟»
مومنی با اشاره به اینکه در 35 سال گذشته، همیشه یک سر بزرگترین فسادها در کشور، مقامات کلیدی سیاسی و اقتصادی بوده اند، تاکید کرد: «از نظر اقتصاد سیاسی، در چنین شرایطی میگویند حکومتگران سالم، قادر نیستند منافع حکومت را از منافع حکومتگران فاسد تفکیک کنند. این گونه میشود که میدان برای جولان فاسدین زیاد میشود.»
وی همچنین به تعدد دانشجویان در حال تحصیل در مقاطع بالای تخصصی اشاره کرد و گفت: «اکنون کل ماجرای اداره اقتصاد ما، درست مانند یک حجره شده با یک چرتکه دست گردانندگانش. میگویند ما پول کم داریم و تنها هم در جستجوی راه حلهایی هستیم که فوری و بی دردسر برای ما پول جور کند! از سال 1373 که در صفحات 34 تا 39 گزارش اقتصادی سال 73 سازمان برنامه آمده است که تجربه این 5 و 6 سال که با نرخ ارز بازی کردیم میگوید به ازای هر یک واحد ریال جدیدی که حکومت از ناحیه این سیاست به دست آورد، هزینههای مصرفی دولت بیش از 3.5 برابر افزایش پیدا کرد. درک کنید که به اسم کسری بودجه دولت را در این ورطه میاندازند و بعد قربانی اصلی اش خود دولت است و کسری بودجه اش با ضریب بیش از 3.5 برابر افزایش مییابد! اکنون هم در 10 سند رسمی که وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و سازمان برنامه منتشر کردهاند میگویند از نقطه عطف 1377 ما با جهش بدهیهای دولت روبرو هستیم. چطوری این مساله را متوجه نمیشوید؟ چند بار دیگر باید اتفاق بیفتد. چگونه میخواهید متوجه شوید که از نظر منطق علمی، بازی با قیمت، فرایند انتهایی یک فرایند چند 10 حلقهای است؟ وقتی شما اولین گام را بازی با قیمت میگذارید، یعنی فاجعه ایجاد میکنید.»
مومنی با تاکید بر اینکه دولت رئیسی در حال تکرار اشتباهات دولت های گذشته در سیاست های اقتصادی است، خطاب به دولت گفت: «خطاهای سیاستی مانند شوک درمانی و افزایش نرخ ارز را کنار بگذارید. بارها گفتهایم اگر بی منطق قیمت را پایین هم بیاورید اقتصاد ایران را به هم میریزید، بحث بر سر این است که باید یک برنامه داشته باشید که بر محور منافع مردم و تولیدکنندگان بازآرایی اتفاق بیفتد. در آن چارچوب به هر قیمتی که قیمت توسعه گرا و عادلانه باشد رسیدید، که از نظر علمی بتوانید از آن دفاع کنید، ما هم از آن پشتیبانی میکنیم.»
وی در پایان با انتقاد از اتفاقات 35 سال گذشته، با لحنی تند گفت: «دوباره این زمزمه بازی با نرخ ارز را آغاز کردهاند، با کمال تاسف، ارزیابی من این است که جمعبندی عزیزان به این سمت رفته که اگر اول بازی با نرخ ارز را آغاز کنیم و بعد به بهانه آن قیمتهای بنزین و حاملهای انرژی را افزایش دهیم بهتر است، به این دلیل که اگر مستقیما قیمت بنزین را افزایش دهند، سقف تطهیرشان این میشود که جمعه بود و من خواب بودم و مضحکه میشود. آنها قیمت ارز را اولویت میدهند، چرا که میتوانند به عامل مجعولی به نام بازار نسبت دهند. میگویند ما هم خیلی ناراحتیم اما بازار این کار را کرده است. به نام اینکه ما نمیخواستیم اما بازار این کار را کرده است، از سال 68 تا اکنون 400میلیارد دلار ذخایر استراتژیک ارزی کشور را با عنوان سیاست کنترل نرخ ارز دود کردهاند، نرخ ارز هم در این دوره بیش از 28 هزار برابر شده است.
”