در آغاز معاملات سهام امروز، بازار با ترکیبی از نگرانی و امید روبرو شد. این ترکیب منجر به وضعیتی شد که در آن عرضه سهام در نمادهای پر معامله افزایش یافته است. با این حال، شاخص کل که تحت تأثیر سهام بزرگ و پر معامله است، در محدوده مثبت معامله می شود. بیشتر تقاضا در بازار برای سهام کوچک است که تا حدودی از **خطرات بازار جهانی** مصون مانده است. به همین دلیل، برخی از آنها در ابتدای بازار امروز به صف خرید رسیدند.
از سوی دیگر، یکی از مهمترین **خطرات بازار جهانی** در حال حاضر، کاهش شدید قیمت نفت است. به همین دلیل، برخی از سهامداران حقوقی و حقیقی در روزهای گذشته سهام شرکتهای مرتبط با بازارهای جهانی را به فروش گذاشتند. حرکت به سمت رِیسکگریزی از بازارهای جهانی نشان داد که برخی از آنها دیدگاه افراطی درباره تأثیر این روند بر بازار دارند. پیشبینی شده قیمت نفت به محدوده ۶۰ دلار کاهش پیدا کند. به همین دلیل، احتمالا جریان پول از نمادهای مرتبط با نفت خارج شود.
**خطرات بازار جهانی** بر چه نمادهای بورسی اثرگذارند
حسن کاظمزاده، کارشناس بازار سرمایه، با نگاهی به وضعیت معاملات بورس در هفته جاری گفت: در هفته جاری، سهام مردم مثبت بودند اما سهام دولت تقاضای زیادی نداشت. در واقع، سهام کوچک و متوسط به سهام مردم و سهام بزرگ به سهام دولت معروف هستند. اما چرا معاملهگران و سرمایهگذارها به سمت سهام کوچک و متوسط رفتهاند؟ خرید نمادهای کوچک و متوسط در محدودههای مقاومتی قرار گرفتهاند. اما تغییر جهت و افزایش اعتماد به نفس در معاملات ، امری است که در صورت تداوم میتواند این وضعیت رکودی را با ۷۰ تا ۷۵ هزار نفر فعال ارتقا بخشد و در هفتههای آینده شاهد مشارکت افراد بیشتری در بازار باشیم.
کاظمزاده در مورد **خطرات بازار جهانی** افزود: شرایط سهام کوچک و متوسط به دلیل توجه سرمایهگذاران خوب است، اما در مقابل، اوضاع سهام بزرگ خوب نیست. قیمتهای جهانی کامودیتیها افت داشته است. پی بر ایی نمادهای بزرگ در مقایسه با سهام کوچک و متوسط، در سطح بالاتری قرار دارد.
او در ادامه تصریح کرد: در گذشته، پی بر ایی آنها همیشه از سهام کوچک بهتر بودهاست. حال سوال مهم این است که آیا اوضاع خراب بزرگترها میتواند کوچکها را هم خراب کند یا نه. دو گروه راهشان را جدا میکنند. اگر در بازار هستید و معامله میکنید، نیم نگاهی به سهام بزرگ نیز داشته باشید چرا که شاید شرایط بد آنها بر سهام کوچک نیز تاثیر روانی بگذارد.
**سیاستهای دولت در مواجهه با خطرات بازار جهانی**
کاهش قیمت نفت که کاهش درآمدهای دولت را به دنبال دارد. اگر **خطرات بازار جهانی** ادامهدار شود و به تبع آن با افزایش نرخ تسعیر ارز جبران نشود، قطعاً کاهش حاشیه سود شرکتها را به همراه خواهد داشت. نکته دیگر اینکه به تدریج شاهد تغییر جهت برخی از جریانهای پولی به سمت سایر صنایع غیرنفتی خواهیم بود.
علیرضا سادات، کارشناس بازار مالی، درباره **خطرات بازار جهانی** گفت: در چند وقت اخیر کرک اسپرد کاهش داشتهاست. به همین دلیل، بسیاری از سرمایهگذاران با توجه به روند نزولی بازار جهانی از سهام مرتبط با نفت و پتروشیمی دوری کردهاند. البته با توجه به افت اخیری که بورس ایران داشته، در بین همین گروهها ، نمادهای ارزنده نیز وجود دارد که با وجود افت قیمت نفت هنوز هم میتواند سودآوری خوبی ایجاد کند.
نوسانات بورس تحت تأثیر چه عواملی قرار خواهد گرفت
سادات همچنین اظهار کرد: در واقع، سرمایهگذاران و سهامداران پیش بینی می کنند که قیمت نفت سقوط کند و اقتصاد ایران تحت تاثیر قرار میگیرد. البته تجربه نشان داده است که در برخی مواقع قیمت نفت سقوط کرده و بازار سرمایه رونق داشته است. نمونه آن در سال ۹۹ و ۹۸ بود. اما به طور کلی، وقتی درآمد نفتی دولت کاهش پیدا میکند، فشار مالیاتی بر اقتصاد بیشتر میشود. این سناریو در حالت بدبینانه اتفاق خواهد افتاد. چراکه سال گذشته فشار مالیاتی به اوج خود رسید و اثرات ناگواری بر اقتصاد گذاشت. به همین دلیل دولت مجبور شد تا حدی از ادامه فشار مالیاتی بر شرکتها عقبنشینی کند.
با توجه به اینکه در دولت دوازدهم از بازار سرمایه برای کسری بودجه استفاده کردند، عملاً بورس تحت تأثیر نوسانات نفت واکنش نشان نداد، اما شرایط فعلی کاملاً متفاوت است. اگر افت نفت ادامهدار باشد، اوضاع چندان جذاب نخواهد شد. اما با فرض اینکه نفت در همین حوالی باقی بماند، به نظر میرسد در اولین گام شاهد رفتارهای متفاوت دولت در نرخ تسعیر و سایر بخشهای مربوط به درآمد دولت خواهیم بود.
تقویت بازار سرمایه برای کمک به جریان جبران کسریهای بودجه
هرچند **خطر** این موضوع نیز جدی است. تقویت بازار سرمایه برای کمک به جریان جبران کسریهای فعلی یکی از اتفاقات تاثیرگذار خواهد بود. البته بر هیچکس پوشیده نیست و هیچکس آن را رد نمیکند که کاهش قیمت نفت در کاهش نرخ بسیاری از محصولات شرکتهای حاضر در بازار سرمایه موثر است. این موضوع نقطه تاریک اثرات کاهش قیمت نفت در بازار است که همین حالا روی تابلوی بازار واکنش این موضوع را در گروه پالایش و برخی هلدینگهای پتروشیمی شاهدیم.
بازار برای حرکت به انرژی و خبرهای قویتری احتیاج دارد که جنس آن جنس **تحولات سیاسی** نیست، بازار به **شوکهای خبری** احتیاج دارد که بتواند جریان پول را به گردش در بیاورد. جریان پولی که با اوراق سنگین و نرخهای ۳۴ و ۳۵ فقط میتواند **طول موجهای کوتاهی** ایجاد کند که رشد اخیر بخشی از آن بود برای بازاری با **طول موجهای بلندتر** باید خبرهای خاص تر و قویتری برسد.
**خطر تحولات سیاسی** کاهش یافته و جای خود را به **خطر بازارهای جهانی** داده است. البته با اتفاقات این چند روز میتوان اینطور برداشت کرد که **بازارها جهانی** نیز تا حدودی از آن فضای تلخ و رعبانگیز عجیب فاصله گرفته است. فقط کمی بازار از نظر **قیمت نفت** نگران است. به واقع، اگر **خطر سیاسی بازار** به حداقل ممکن خود رسیده باشد و این موضوع از **معاملات و خبرها** روشن و مشخص شود، روی تعادل بازار نفت هم تاثیر مثبت میگذارد و رشد **پی به ایی بازار** را رقم میزند.