اخیرا رئیس سازمان بورس از فروش برق در بورس کالا خبر داده است. لازم به ذکر است که سازمان بورس اوراق بهادار تهران یک دستگاه دولتی و زیرمجموعه وزارت اقتصاد است و با شرکت بورس کالای ایران که یک شرکت خصوصی می باشد، تفاوت دارد. بورس اوراق بهادار، محل خرید و فروش سهام شرکت ها است، در حالی که شرکت بورس کالای ایران، محل فروش مواد اولیه مانند فلزات، محصولات پتروشیمی و … می باشد.
شرکت بورس کالای ایران توسط شرکت های فولادی، پتروشیمی، بانک ها و … تاسیس شده است. فروش برق در بورس کالا به معنای تعیین قیمت و فروش آن مشابه فلزات و محصولات پتروشیمی است.
به عنوان مثال، شرکت مس برای فروش مس، قیمت آن را از بورس فلزات لندن دریافت می کند. قیمت هر تن مس حدود 10 هزار دلار تعیین می شود. این 10 هزار دلار در نرخ دلار 48 هزار تومان ضرب می شود و به عنوان قیمت پایه در بورس کالا عرضه می شود. یعنی هر تن مس با قیمت پایه 480 میلیون تومان به حراج گذاشته می شود. هر فردی که قیمت بالاتری را پیشنهاد دهد، مس را خریداری می کند.
نحوه تعیین قیمت برق در بورس کالا
با ورود برق به بورس کالا، قیمت آن نیز به صورت جهانی تعیین خواهد شد. به عنوان مثال، قیمت هر کیلووات/ساعت برق در لندن 40 سنت است. این 40 سنت در نرخ دلار نیما (که به گفته وزیر اقتصاد باید به نرخ بازار آزاد نزدیک شود و حداقل 50 هزار تومان باشد) ضرب می شود. به این ترتیب، قیمت پایه هر کیلووات ساعت برق در بورس کالا 20 هزار تومان تعیین می شود. هر فردی که قیمت بالاتری را پیشنهاد دهد، برق را خریداری می کند.
هر کیلووات ساعت برق با قیمت 20 هزار تومان در حالی که قیمت برق صنایع در حال حاضر 3700 تومان است، به معنای افزایش 5 برابری قیمت برق برای صنایع می باشد. این امر باعث افزایش هزینه های تولید و تحمیل هزینه گرانی انرژی به مردم می شود. در حال حاضر قیمت برق خانگی حداکثر 320 تومان است که با اجرای این طرح، برق خانگی نیز مانند سایر کالاها، قیمت دلاری خواهد گرفت.