در حال حاضر تصمیم درست برای تخصیص ارز واردات خودرو کارکرده، میتواند تأثیر مثبتی بر بازار بگذارد. این تصمیم به رقابت بین خودروسازان داخلی و افزایش رفاه مصرفکنندگان منجر میشود، به شرطی که منشأ ارز و محل تأمین آن مشخص باشد.
طی چند سال گذشته، به دلیل تورم مستمر، بسیاری از افراد برای حفظ ارزش پول خود، آن را به ارز، طلا، ملک، زمین، خودرو و سایر کالاهای با دوام تبدیل کردهاند. بنابراین، حجم قابلتوجهی از داراییها در حالت رکود و خارج از چرخه اقتصادی قرار گرفتهاند. برای بازگرداندن این داراییها، بهویژه ارز و طلا، به چرخه اقتصادی، میتوان ارز واردات خودرو کارکرده را از این محل تأمین کرد. ارز میتواند از محل ذخایر بلااستفاده افراد، به شکل داراییهای مختلف، آزاد شود. در واقع، مقررات واردات خودرو کارکرده باید به گونهای تدوین شود که منافع آن برای مردم باشد.
تأمین ارز واردات خودرو کارکرده چگونه ممکن است؟
اول اینکه، بخش عمدهای از ارزهای کاغذی در دست مردم از بازار داخلی تأمین شده است که دولت و صادرکنندگان عرضه کننده اصلی آنها بودهاند. بنابراین، ارز واردات خودرو کارکرده میتواند از این محل تأمین شود. به دلیل تحریمها و مسدود شدن سیستم سوئیفت برای بانکهای ایرانی، انتقال انواع ارز به ایران از طریق سیستم بانکی متوقف شده است.
دولت و صادرکنندگان طی سالهای گذشته، حجم قابلتوجهی از ارزهای دریافتی را به صورت فیزیکی در بازار به مردم فروختهاند. بنابراین، منشأ ارزهای در اختیار مردم، اولا ناشی از صادرات نفت و کالاهای غیرنفتی است و ثانیا مشمول قانون پولشویی نزد اشخاص خصوصی دارندگان ارزها نیست. بنابراین، ارزهای فیزیکی در اختیار مردم، منشأ خارجی دارد و ناشی از پولشویی نیست.
برای اینکه دولت بتواند اینگونه پساندازهای بلااستفاده و حبس شده را به چرخه اقتصادی برگرداند، میتوان با تضمین امنیت ارزهای اشخاص به صورت سپرده ارزی در بانکهای ایرانی، آنها را از قانون پولشویی معاف کرد.
مجاز کردن واردات خودرو کارکرده از محل پساندازهای ارزی مردم، میتواند چندین مزیت به همراه داشته باشد. اول، اعتبار ارزی بانکها افزایش مییابد. دوم، داراییهای ارزی محبوس نزد اشخاص به چرخه اقتصادی بازمیگردد. حتی ممکن است از خروج سرمایه از کشور جلوگیری کند. سوم، رفاه استفادهکنندگان از خودرو دوچندان خواهد شد. چهارم اینکه، خودروسازان را به رقابت ریشهای و عمیق با خودروهای خارجی، به صورت غیرآزمایشگاهی، مجبور میکند.