پیام نخستین حضور رسمی پزشکیان در بریکس؛ وحدت در مقابل یکجانبه‌گرایی

## مسعود پزشکیان: در بریکس، جهان را بسازیم نه با آن

در اولین حضور رسمی ایران به عنوان عضو اصلی بریکس، مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور، بر “وحدت و انسجام” به عنوان کلید حل مشکلات داخلی و بین‌المللی تاکید کرد. این کلیدواژه‌ای است که پزشکیان پیشتر نیز در آن به عنوان “نیاز مبرم حال و آینده کشور” تاکید داشت و “وفاق ملی” را در ذیل آن تعریف می‌کند.

پزشکیان در شانزدهمین اجلاس سران بریکس در کازان روسیه، مهم‌ترین دستاورد این اجلاس را “وحدت کشورهای عضو در مقابل یکجانبه‌گرایی” خواند و گفت: گفتگوها با هدف ایجاد وحدت و انسجام میان کشورها در مقابل تمامیت‌خواهی و یکجانبه‌گرایی آمریکا و کشورهای همراهش صورت گرفت.

در این اجلاس که با شعار “تقویت چندجانبه‌گرایی” برگزار شد، پزشکیان در سه نشست اصلی سخنرانی و با سران ۱۰ کشور از جمله روسای جمهور روسیه، چین، مصر، آفریقای جنوبی، بلاروس، ونزوئلا و بولیوی، رئیس دولت امارات و نخست وزیران هند و اتیوپی دیدار و گفتگو کرد.

**پنج پیشنهاد کلیدی:**

پزشکیان در نخستین حضور رسمی ایران در بریکس، پنج پیشنهاد مهم در راستای تحقق اهداف تشکیل این نهاد بین‌المللی ارائه کرد:

1. **اولویت‌دادن به برنامه‌های اقتصادی-مالی در عین عدم غفلت از دو رکن سیاسی-امنیتی و فرهنگی-مردمی.**
2. **مقابله با تحریم‌های غیرقانونی که نیازمند اقدام گروهی و اجرای سازوکارهای مشترک است و برداشتن گام‌های عملی و حساب‌شده برای اینکه در آینده هیچ کشوری جرأت و توان تحریم دیگران را نداشته باشد.**
3. **مقابله با انحصارگرایی دلار و راه اندازی و استفاده از ارزهای دیجیتال و بسترسازی برای استفاده از سازوکارها و فناوری‌های جدید مالی نظیر پیام رسان‌ها، در راستای اهداف اصلی بریکس.**
4. **تشریک مساعی، مبادله اطلاعات و سرمایه‌گذاری مشترک برای تجهیز کشورهای عضو بریکس به فناوری‌های نوین.**
5. **تقویت بانک توسعه نوین (NDB) که یکی از نهادهای برآمده از بریکس به شمار می‌رود، پذیرش اعضای جدید و افزایش سرمایه در جهت توسعه زیرساخت‌های کشورهای عضو.**

**ساختارها و سازوکارهای بین‌المللی، فاقد کارایی موثر:**

پزشکیان با انتقاد از ساختارها و سازوکارهای بین‌المللی مانند شورای امنیت سازمان ملل متحد، صندوق بین‌المللی پول، نهادهای حقوق بشری و سایر مصادیق، این ساختارها را فاقد کارایی موثر و سازنده خواند و گفت: باید دنیایی بسازیم که در آن نشانی از تحریم، تحمیل اراده، تجاوز، جنگ، کشورگشایی و نسل‌کشی نباشد و چند جانبه‌گرایی به جای یکجانبه‌گرایی، اکثریت به جای اقلیت، برابری به جای تبعیض، شفافیت به جای فریب، دمکراسی به جای اقتدارگرایی و گفتگو به جای جنگ، حکم فرما شود.

**لزوم ضمانت اجرایی برای تصمیمات:**

پزشکیان با تاکید بر اینکه بریکس نباید فقط یک باشگاه گفتگو باشد، از تمام اعضای بریکس تقاضا کرد از همه ظرفیت‌های جمعی و فردی خود برای توقف جنگ در غزه و لبنان، رسیدگی به آوارگان و کاهش تنش در منطقه بهره ببرند.

**مواضع قاطع درباره جزایر سه گانه:**

پزشکیان در حاشیه نشست سران بریکس، دیدار کوتاهی با “محمد بن زاید بن سلطان آل نهیان” رئیس دولت امارات متحده عربی داشت. ایران علاوه بر بحث درباره فلسطین و لزوم توقف جنایات رژیم صهیونیستی در منطقه، از این فرصت برای طرح مواضع قاطع خود درباره جزایر سه گانه ایرانی نیز استفاده کرد.

**بیانیه پایانی: بریکس یکصدا علیه جنایات رژیم صهیونیستی:**

رهبران کشورهای بریکس با صدور بیانیه‌ای، “حمله اسرائیل به اماکن دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران در دمشق پایتخت سوریه” را محکوم کردند.

در این بیانیه بر لزوم اصلاح ساختار مالی بین‌المللی کنونی برای رویارویی با چالش‌های مالی جهانی از جمله حکمرانی اقتصادی جهانی به منظور جامع‌تر و عادلانه‌تر کردن ساختار مالی بین‌المللی تاکید شد.

پایگاه خبری فرصت نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *