در کشور ما، سیستم بانکی همواره به عنوان راه حلی برای تامین مالی تولید و صنعت شناخته شده است. با این حال، تولیدکنندگان از وضعیت ارائه تسهیلات رضایت چندانی ندارند و انتظار دارند که بانکها برای رسیدن به اهداف رشد اقتصادی دولت، اقدامات موثری در جهت حمایت از تولید انجام دهند. متاسفانه، نه تنها در زمینه تسهیلات بخش صنعت کم کاری شده است، بلکه در پرداخت تسهیلات ازدواج نیز شاهد کم کاری هستیم.
برخی از کارشناسان معتقدند سیستم بانکی ایران نسبت به سایر کشورها عقب مانده است. حتی با پذیرفتن FATF و رفع تحریمهای بانکی، سالها زمان لازم است تا نظام بانکی ایران در عرصه بانکداری بینالمللی جایگاه مناسبی پیدا کند. پیوستن ایران به شبکه بانکداری جهانی میتواند به حل بخش قابل توجهی از مشکلات ارزی کشور کمک کند.
عدم شفافیت در نظام بانکی ایران، که ناشی از دور زدن تحریمها است، یکی از عوامل اصلی فسادهای گسترده و روز افزون در کشور به شمار میرود. نظارت بر شبکه بانکی داخلی، شامل کنترل نقدینگی، مبارزه با تورم و جلوگیری از تخلفات نقدی و غیر نقدی، از وظایف مهم و چالش برانگیز نظام بانکی و بانک مرکزی است که از دولت مستقل نیست.
مشکلات پرداخت تسهیلات ازدواج توسط بانکها
زوجین پس از دریافت سند ازدواج و اقدام به ثبت نام برای دریافت تسهیلات ازدواج، با چالشهایی مواجه میشوند. در مرحله اول، متقاضیان باید شماره ملی، شماره تلفن و کد امنیتی خود را در سامانه آنلاین وارد کنند. در این مرحله، ممکن است با پیامی مبنی بر اشتباه بودن کد امنیتی مواجه شوند.
در مرحله دوم، متقاضیان باید کد تایید دریافتی را وارد کرده، تاریخ ازدواج خود را ثبت نمایند و بار دیگر کد امنیتی را وارد کنند. این مرحله نیز با مشکلاتی همراه است، از جمله عدم دریافت کد شش رقمی مورد نیاز و مواجهه با پیامی مبنی بر اختلال در سامانه استعلام. در برخی موارد، متقاضیان ممکن است با درخواست برای امتحان مجدد پس از چند دقیقه روبهرو شوند.
مرحله سوم، به انتخاب شعبه بانک و نهایی کردن آدرس متقاضی اختصاص دارد. در این مرحله، به ویژه برای زوجین ساکن استان تهران، مشکلات به مراتب جدیتر میشوند.
پس از چند روز تلاش، متقاضیان ممکن است با پیامی مبنی بر اتمام اعتبار بانکهای تهران مواجه شوند. حتی در مواردی که موفق به عبور از این مرحله شوند، هنگام ثبت نام نهایی با مشکلاتی نظیر عدم اعتبار بانک انتخابی، اشتباه در ورود کد امنیتی یا بروز خطاهای سیستمی مواجه خواهند شد.
هر کدام از این مشکلات ضعف در نظام بانکداری ایران را نشان میدهد. در کنار تخصیص تسهیلات و مسائل مرتبط با آن، چرا بانک مرکزی هیچ اقدام موثری برای بهبود پرداخت تسهیلات ازدواج انجام نداده است؟
از سوی دیگر، حذف ناگهانی آمار مربوط به این تسهیلات از سایت رسمی بانک مرکزی سوالات جدی و انتقادات زیادی را به همراه داشته است. حذف آمار تسهیلات ازدواج به وضوح نشان دهنده ضعف در شفافیت و گزارش دهی است. این اقدام میتواند به معنی پنهان کاری درباره میزان واقعی تخصیص تسهیلات یا مشکلات موجود در فرآیند باشد.