## بحران انرژی و ضرورت مدیریت مصرف گاز
ایران با چالش جدی ناترازی تولید و مصرف گاز مواجه است. رشد روزافزون مصرف گاز در حالی که تولید به همان میزان پاسخگو نیست، زنگ خطری برای آینده تامین انرژی کشور به صدا درآورده است.
رضا نوشادی، مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز، با تاکید بر ضرورت مدیریت مصرف، راهکارهایی برای عبور از این چالش ارائه داده است. وی با اشاره به استفاده از بخاریهای با راندمان بالا، چارچوبهای غیرفلزی و پنجرههای غیرفلزی به جای پنجرههای دوجداره به عنوان راهکارهای ساده و موثر برای کاهش مصرف گاز در بخش خانگی تاکید میکند.
او از موفقیت برنامه “گواهی صرفه جویی گاز” در سال گذشته به عنوان قدم مثبتی برای سوق دادن صنایع به سمت مصرف بهینه گاز یاد میکند.
نوشادی با بیان اینکه باید از ابزار قیمت گذاری برای مدیریت مصرف استفاده کنیم میافزاید: “در حال حاضر قبوض گاز 1.5 میلیون خانوار تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی که مصرفشان زیر الگو است رایگان محاسبه میشود. سال گذشته 4 همت از 8 همت درآمد شرکت ملی گاز از محل گاز خانگی و تجاری به مردم به عنوان پاداش صرفه جویی تعلق گرفت. اما از طرفی از پرمصرفها، حداقل دهکهای 8 تا 10 جامعه نیز انتظار میرود که قیمت واقعی گاز را بپردازند تا بتوانیم اقدامات توسعهای زیرساخت را انجام دهیم، میادین جدید را توسعه دهیم، طرحهای ذخیرهسازی تسریع شود، پروژههای نگهداشت انجام شود، لولههای قدیمی تعویض شود و ایستگاههای تقویت فشار اصلاح شوند. ”
او با تاکید بر ضرورت پرداخت قیمت واقعی گاز از سوی صنایع، میگوید: “صنایعی مثل فولاد، سیمان و پتروشیمی با درآمد بالا، باید قیمت واقعی گاز را بپردازند. در گذشته همین صنایع با پرداخت قیمت 17 سنت برای هر متر مکعب گاز معترض بودند و آن را به 13 سنت، 10 سنت و در نهایت 7 سنت کاهش دادند. اما در حال حاضر قیمت گاز 5 هزار تومان در هر متر مکعب است و شرکت ملی گاز از هر کدام از این صنایع هزاران میلیارد تومان طلبکار است که پرداخت نمیکنند. ”
نوشادی با اشاره به اینکه در جامعهای که تورم وجود دارد، پرداخت دهها میلیارد تومان بدهی مانند دریافت وام با سود 30 تا 50 درصد است میگوید: ” جالب است که همین صنایع حاضر هستند گاز را هر متر مکعب 20 سنت (10 هزار تومان) از بورس خریداری کنند تا زمستان با مشکل قطعی گاز مواجه نشوند، این به معنی این است که گاز 20 سنتی نیز برایشان به صرفه است. بنابراین این موضوعات نیاز به اصلاح دارند. ”