رفت و برگشت تعطیلات آخر هفته و اصرار بی‌نتیجه فعالان اقتصادی

## تعطیلی پنجشنبه در مجلس به تصویب رسید: انتقاد فعالان اقتصادی و نگرانی از تبعات آن

اخیرا عضو کمیسیون اجتماعی مجلس اعلام کرده است که پس از مخالفت شورای نگهبان با تعطیلی روز شنبه به دلیل “ایراد شرعی”، اعضای این کمیسیون با اکثریت آرا با تعطیلی روز پنجشنبه و کاهش ساعات کاری کارکنان دولت به ۴۰ ساعت در طول هفته موافقت کردند.

این در حالی است که در ماه‌های گذشته، تعطیلی روز پنجشنبه بارها مورد انتقاد فعالان اقتصادی قرار گرفته است. اخیرا نیز، رئیس اتاق بازرگانی تهران در صد و شانزدهمین شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان تهران، از تصویب تعطیلی روز پنجشنبه در مجلس انتقاد کرد و اعلام کرد که این امر بر وضعیت کسب و کارها تاثیر منفی خواهد گذاشت و برای تولیدکنندگان بخش خصوصی هزینه‌های اضافی به دنبال خواهد داشت.

به گفته وی، همه کشورهای دنیا به جز جیبوتی که جمعه را تعطیل می‌کنند، شنبه و یکشنبه را تعطیل می‌کنند و حتی افغانستان و عراق هم جمعه و شنبه را تعطیل می‌کنند.

نجفی عرب همچنین با اشاره به پیشنهاد اتاق بازرگانی برای تعطیلی روز شنبه، توضیح داد: در نهایت در مجمع تشخیص مصلحت صراحتا اعلام شد که تعطیلی شنبه ممکن نیست و ما هم گفتیم پس پنجشنبه را تعطیل نکنید و مجمع هم نپذیرفت و شورای نگهبان هم دو دلیل برای رد تعطیلی شنبه آوردند: یکی تعارض با سیاست‌های ابلاغی و دیگری هم به دلیل تعارض با شرع مقدس. تعطیلی دو روز در هفته مجددا به مجلس بازگشت و با وجود استدلال‌های اتاق بازرگانی در کمیسیون اجتماعی برای عدم تعطیلی پنجشنبه، این امر تصویب شد. البته گمرکات، سازمان ملی استاندارد و وزارت بهداشت از تعطیلی پنجشنبه استثنا شده‌اند.

پیش از این، مجلس در اردیبهشت ماه با تعطیلی روز شنبه موافقت کرده بود، اما با مخالفت شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام، این موضوع منتفی شد.

## چند ماه اصرار بی‌نتیجه!

در ماه‌های گذشته که بحث تعطیلی دو روز در هفته در کشور داغ بود، فعالان بخش خصوصی بارها نسبت به تبعات تعطیلی روز پنجشنبه هشدار داده‌اند. چراکه به گفته آنها، اگر تعطیلی دو روز پایانی هفته شامل پنجشنبه و جمعه باشد، با احتساب تعطیلی شنبه و یکشنبه در اکثر نقاط دنیا، وقفه‌ای چهار روزه در ارتباطات کشور ایجاد می‌شود که زیان اقتصادی ناشی از آن می‌تواند چشمگیر باشد.

همچنین فعالان اقتصادی معتقدند عدم امکان برقراری ارتباطات بانکی، گمرکی و سایر ارتباطات تجاری برای چهار روز به معنی ایجاد یک اصطحکاک بزرگ در بازار و اساساً مانع رشد بازرگانی است.

در مجموع روزهای کاری متفاوت، سبب عدم هماهنگی بین شرکای تجاری و عدم تطبیق در پیگیری کارهای اداری شده و هزینه‌ها را برای کشوری مانند کشور ما که سهم اندکی در تجارت جهانی دارد، بالا می‌برد. با توجه به اینکه به واسطه تحریم‌ها، تبادلات تجاری، نقل و انتقال پول و مراودات بین کشوری به نسبت قبل بسیار سخت‌تر شده و هزینه‌های ناخواسته‌ای را به فعالان اقتصادی تحمیل کرده است.

بنابراین لحاظ این مسئله در تعیین روز دوم تعطیل رسمی کشور بسیار حائز اهمیت می‌شود. با انتقال تعطیلی پنجشنبه به شنبه، وقفه تجاری بین طرفین تجاری به سه روز تقلیل می‌یابد و حداقل تاثیر آن، کاسته شدن از آثار اقتصادی نامطلوب عدم تطبیق روزهای کاری در کشور با شرکای تجاری عمده، شامل چین، عراق، ترکیه، امارات، هند و غیره است. به جز عراق که تعطیلی جمعه و شنبه را دارد، بقیه کشورهای مذکور شنبه و یکشنبه را تعطیل می‌کنند. بنابراین حفظ امکان ارتباط حداکثری با این کشورها برای ایران که نیاز مبرمی به مراودات جاری تجاری خود برای بقا در بازار جهانی دارد، حائز اهمیت بوده و مطالبه‌ای جدی از سمت بخش خصوصی است.

با وجود مخالفت‌ها با تعطیل شدن روز پنجشنبه و نظر برخی کارشناسان و نمایندگان مجلس مبنی بر منتفی شدن تعطیلی دو روز در هفته، همچنان باید منتظر ماند و دید در نهایت مجلس چه تصمیمی برای این موضوع می‌گیرد.

پایگاه خبری فرصت نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *