## بحران انرژی و ضرورت مدیریت مصرف: نگاهی به برنامه هفتم توسعه
در سالهای اخیر، چالش ناترازی انرژی به یک موضوع جدی در ایران تبدیل شده است. با وجود انکار برخی، این موضوع واقعیتی انکارناپذیر است که عدم تطابق بین تولید و مصرف انرژی منجر به عدم تعادل در اقتصاد کشور میشود.
مالک شریعتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، در نشست خبری سومین کنفرانس بهینهسازی مصرف انرژی، به این موضوع پرداخت و اذعان کرد که سیاستهای گذشته در راستای مدیریت مصرف انرژی ناکارآمد بودهاند.
وی تصریح کرد: “اگر تنها به افزایش تولید انرژی تکیه کنیم، هرگز به جبران ناترازی نخواهیم رسید. افزایش تولید نفت، گاز و برق ضروری است، اما بدون مدیریت مصرف، مانند مسابقهای است که از پیش بازنده هستیم.”
شریعتی به چالشهای موجود در قوانین مربوط به مدیریت مصرف اشاره کرد و گفت: “قوانین فعلی، بویژه ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید، کافی نیست و سرمایه گذاران اعتماد لازم برای ورود به حوزه مدیریت مصرف را ندارند.”
با این حال، با تصویب برنامه هفتم توسعه، ریلگذاری جدیدی در حوزه مدیریت مصرف صورت گرفته و دولت موظف شده است اساسنامه سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی را ظرف سه ماه پس از ابلاغ برنامه، به تصویب هیات وزیران برساند.
شریعتی با ابراز امیدواری به تصویب اساسنامه این سازمان در آبان ماه، تاکید کرد که این سازمان برای تشکیل شدن به بودجه و پرسنل جدیدی نیاز ندارد و از ادغام سازمانهای موجود تشکیل خواهد شد.
وی همچنین به منابع مالی در نظر گرفته شده برای سازمان جدید اشاره کرد و گفت: “حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان منابع مالی در اختیار این سازمان قرار خواهد گرفت.”
شریعتی در ادامه به نقش مردم در مدیریت مصرف انرژی اشاره کرد و گفت: “نباید مردم را مقصر اصلی افزایش مصرف دانست. باید ساختارها را اصلاح کرد. از جمله مشکل خودروهای پرمصرف و تجهیزات الکترونیکی پرمصرف.”
وی همچنین به اهمیت کنفرانس بینالمللی بهینهسازی مصرف و بهرهوری انرژی ایران که در مهرماه برگزار میشود، اشاره کرد و گفت: “در این کنفرانس، مسائل مربوط به انرژی، ناترازی و مدیریت مصرف به طور تخصصی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.”
شریعتی در پایان به موضوع تامین سوخت زمستان اشاره کرد و گفت: “نگرانی برای تامین سوخت وجود ندارد و ذخایر سوخت مایع مطلوب است. همچنین تلاشهایی برای واردات گاز از روسیه در حال انجام است.”
در خصوص قیمت بنزین، شریعتی گفت: “تغییر قیمت فراوردههای نفتی جزء اختیارات دولت است و هرگونه تغییر نیاز به اجماع بین قوا دارد.”
در نهایت، شریعتی تاکید کرد که مجلس برنامهای برای تغییر قیمت بنزین در دستور کار ندارد.