در هفتههای اخیر، موضوع تقابل میان ایران و اسرائیل به طور قابل توجهی شدت گرفته است. این موضوع باعث شده تا توان نظامی دو کشور مورد بررسی و دقت نظر قرار گیرد.
در مقایسه، بودجهٔ نظامی ایران و اسرائیل تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد. با این حال، با توجه به تعداد نیروهای مسلح ایران که چند برابر اسرائیل است، نسبت بودجه ایران به طور قابل توجهی کمتر می شود. بررسیها نشان میدهد که در بودجهٔ سال ۱۴۰۳ ایران، بخش عمدهای از منابع مالی نیروهای مسلح نه فقط از ردیفهای اصلی بودجه بلکه از محل سهمیهٔ نفت خام و منابع صندوق توسعه ملی تأمین میشود.
با وجود این، اسرائیل که کمکهای نظامی عظیمی از آمریکا دریافت میکند، از نظر میزان بودجهٔ نظامی در جایگاه برتر قرار دارد.
در بودجهٔ سال جاری ایران، با در نظر گرفتن نرخ تبدیل ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان، بودجهٔ نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ۲۵.۳ میلیارد دلار برآورد میشود که نسبت به سال گذشته ۲۱ درصد افزایش داشته است.
این رقم شامل بودجههای محرمانه احتمالی، بهویژه مرتبط با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نمیشود. از طرف دیگر، طبق آخرین برآورد وبسایت استاتیستا، بودجهٔ نظامی اسرائیل در سال ۲۰۲۴ حدود ۳۱ میلیارد دلار تخمین زده شده است. مؤسسه صلح استکهلم (سیپری) نیز هزینهٔ نظامی اسرائیل در سال گذشته را ۲۷.۵ میلیارد دلار اعلام کرده بود. فاصلهٔ میان بودجه نیروهای مسلح در ایران و اسرائیل به کمترین حد تا کنون رسیده است.
نتیجه تقابل ایران و اسرائیل
در شرایط کنونی، موفقیت در جنگ تنها به بودجه نظامی بستگی ندارد. بلکه بهرهمندی از موقعیت استراتژیک و همچنین توان تاکتیکی اهمیت بالایی دارد. ایران به دلیل وسعت بالا و نیروی انسانی بیشتر در جنگهای زمینی میتواند قدرت مانور بالایی داشته باشد. اما در جنگ با اسرائیل این موارد چندان اهمیت ندارد زیرا این دو کشور مرز خاکی ندارند.
به همین دلیل توان نیروی هوایی و موشکی و همچنین پدافندهای راداری و ضد هوایی اهمیت پیدا می کند. هرچند نیروهای مقاومت در مرزهای لبنان و سوریه میتوانند به عنوان بازوی عملیاتی به نفع ایران اقدام کنند و در نتیجه خلاهای موجود در داشتن جنگندههای تاکتیکی را برای ایران پر کنند.