اعراب حوزه خلیج فارس، در جنگ ایران و اسرائیل، بی طرف می مانند؟

## آیا کشورهای عرب خلیج فارس در صورت رویارویی ایران و اسرائیل بی طرف می مانند؟

یک کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با روزنامه اعتماد، درباره احتمال بی طرفی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس در صورت درگیری مستقیم ایران و اسرائیل، توضیحاتی ارائه داد. او معتقد است که این موضوع صرفاً یک فرضیه است و ممکن است کشورهای عربی بی طرف نباشند.

وی با اشاره به تلاش‌های ایران برای برقراری آتش بس پس از آغاز جنگ غزه، به نقش قطر در این زمینه اشاره کرد. به گفته او، قطر علاوه بر میزبانی از حماس، به این جنبش حمایت مالی قابل توجهی ارائه داده است. او همچنین به گزارش جروزالم پست در روزهای ابتدایی جنگ غزه اشاره کرد که حمله حماس به اسرائیل را طرحی از سوی قطر برای تکرار سناریوی روی کار آمدن طالبان در افغانستان در غزه معرفی کرده بود.

این کارشناس همچنین به مذاکرات اولیه ایران با عربستان برای برقراری آتش بس و وجود دیدگاه‌های متفاوت بین کشورهای عربی اشاره کرد. به نظر او، کشورهایی مانند مصر و اردن که با اسرائیل پیمان صلح دارند، نمی‌توانند از ایران در یک مناقشه با اسرائیل حمایت کنند و ممکن است نتوانند بی طرف بمانند. او همچنین به نقش اردن در رهگیری موشک‌های ایرانی اشاره کرد.

وی با اشاره به تلاش برخی کشورهای عربی برای عدم درگیری در تنش‌های میان ایران و اسرائیل قبل از عملیات 7 اکتبر، تاکید کرد که کشورهای عربی خلیج فارس به دنبال ورود به این مناقشه نیستند. او با وجود گزارش‌های غیررسمی درباره رهگیری موشک‌های حوثی توسط عربستان، از رویکرد بی طرفانه عربستان، امارات و عمان در این مناقشه سخن گفت.

این کارشناس مسائل سیاست خارجی در پاسخ به سوال دیگری درباره استراتژی کشورهای عرب خلیج فارس در قبال رویارویی احتمالی ایران و اسرائیل، به عادی سازی روابط ایران و عربستان و هدف تهران از عدم دخالت در امور ریاض و عدم ایجاد چالش برای این کشور اشاره کرد. او همچنین به عادی سازی روابط ریاض با اسرائیل برای به حداقل رساندن چالش‌ها در روابط خود با تل آویو اشاره کرد.

او معتقد است که کشورهای عربی خلیج فارس خود را کشورهای کوچک و ضعیفی می‌دانند که در برابر دو قدرت منطقه‌ای یعنی ایران و اسرائیل قرار دارند و به همین دلیل استراتژی آن‌ها این است که وارد مناقشه این دو قدرت نشوند. او در عین حال به امکان رفتارهای تاکتیکی متفاوت در حین رویارویی اشاره کرد و مثالی از فشار ایران به امارات برای عدم اعمال تحریم یا فشار اسرائیل به عربستان برای ارائه فضای هوایی خود به اسرائیل را مطرح کرد.

او در نهایت به این نتیجه رسید که کشورهای عربی خلیج فارس در بلندمدت به این جمع بندی رسیده اند که خودشان را در مناقصات خاورمیانه درگیر نکنند و به مساله اصلی خود یعنی توسعه اقتصادی بپردازند. او به این موضوع اشاره کرد که این کشورها تمایل ندارند منافع خود را صرف منازعه ای کنند که پایانی نامعلوم دارد. او این سیاست را مدت ها پیش در امارات و در حال حاضر نیز در عربستان شاهد بوده است. او همچنین به کاهش دخالت عربستان در یمن و هدف این کشور برای تبدیل شدن به قدرتی منطقه ای و طی مسیر توسعه اقتصادی اشاره کرد.

او همچنین به حاکمیت و دولت های مستقل کشورهای عربی و عدم وجود اجبار برای دخالت مستقیم آن‌ها بر اساس منشور سازمان ملل اشاره کرد. او همچنین به تجربه بهار عربی و دخالت عربستان در یمن ، سوریه و لبنان و رویارویی با ایران و ترکیه اشاره کرد. او معتقد است که عربستان به این نتیجه رسیده که دخالت در منازعات منطقه ای هدر دادن منابع اقتصادی خواهد بود. او عقیده دارد که این سیاست در مناقصات فعلی نیز ادامه خواهد داشت. او همچنین به عدم تمایل کشورهای عربی به تشدید تنش با ایران و درگیری با اسرائیل اشاره کرد و به مذاکرات آنها با اسرائیل در زمینه عادی سازی و رایزنی با ایران و ترکیه اشاره کرد. او در نهایت به تمایل کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای سرمایه گذاری بر همگرایی منطقه ، توسعه اقتصادی بلند مدت و عدم تمایل آنها به ورود به منازعات نظامی و سیاسی منطقه اشاره کرد. او معتقد است که این سیاست در شرایط فعلی منطقه نیز ادامه خواهد یافت.

مجله خبری فرصت نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *