## آیا رکود اقتصادی پایان یافته است؟
کاهش نرخ بهره پایه فدرال رزرو به 5 درصد، اولین گام در جهت پایان دادن به دوره انقباضهای پولی بانک مرکزی پس از چهار سال بود. این تصمیم، نقطه عطفی در ریاست پاول بر مهمترین بانک مرکزی جهان به شمار میرود؛ دورهای پر از چالش، از جمله بیماری همهگیر جهانی، بزرگترین انقباض اقتصادی پس از رکود اقتصادی، مداخلات تاریخی دولت، جنگ و حوادث شدید.
بسیاری از اقتصاددانان نسبت به توانایی پاول در مهار تورم بدون ورود به رکود اقتصادی بزرگ تردید داشتند. اما پس از دو سال از تورم بیش از 9 درصدی، فدرال رزرو تقریباً به هدف 2 درصدی خود بازگشته است، در حالی که رشد اقتصادی ثابت مانده است.
جروم پاول، رئیس فدرال رزرو در یک کنفرانس خبری گفت: “اقتصاد ایالات متحده در وضعیت خوبی قرار دارد و تصمیم امروز ما برای حفظ این شرایط اتخاذ شده است.”
او افزود: “این تغییر در موضع سیاست ما به حفظ قدرت اقتصاد و بازار کار کمک میکند، در حالی که به پیشرفت بیشتر در مورد تورم ادامه میدهیم.”
پاول همچنین اعلام کرد که نرخها در مسیری از پیش تعیینشده نیستند. اگر تورم ثابت باشد، فدرال رزرو ممکن است سیاستهای انقباضی خود را آهستهتر دنبال کند تا پایان رکود اقتصادی اعلام شود.
کاهش نرخ بهره به دنبال جلوگیری از تضعیف اقتصاد و بازار کار ایالات متحده پس از بیش از یک سال نگه داشتن نرخ بهره در بالاترین سطح از سال 2001 صورت گرفته است.
## آیا ترامپ رکود اقتصادی را از بین خواهد برد؟
انتخابات ریاست جمهوری نیز نقش مهمی در این تصمیم خواهد داشت. پاول روز چهارشنبه تأکید کرد که تصمیمات فدرال رزرو صرفا بر اساس داده های اقتصادی اتخاذ خواهد شد و جهت سیاسی نخواهد داشت.
این تصمیم جسورانه، تنها چند هفته قبل از انتخابات ریاست جمهوری اتخاذ شده است و به طور طبیعی انتقادهایی را به دنبال خواهد داشت.
دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواه، گفته بود که این کاهش نرخ بهره یا به دلایل سیاسی و برای کمک به کامالا هریس انجام میشود یا به این دلیل که اقتصاد در وضعیت بسیار بدی قرار دارد.
کاهش نرخ بهره، هزینه فرصت خرید داراییهای بدون بهره مانند فلزهای گرانبها را کاهش میدهد و طلا به چشم فعالان بازار جذابتر میشود. با اینکه درگیریهای منطقهای در لبنان افزایش یافت، اما نگاه معاملهگران طلا بیشتر بر روی تصمیمات فدرال رزرو متمرکز بود.
سهام ایالات متحده نیز بلافاصله پس از اعلام نرخ بهره جدید افزایش یافت و اندکی پس از شروع کنفرانس مطبوعاتی پاول به اوج خود رسید. شاخص اساندپی ۵۰۰ که در اوایل روز ثابت بود، تا 1.1 درصد جهش کرد و برای مدت کوتاهی از بالاترین سطح روزانه خود گذشت، اما با اندکی کاهش در روز کاهش یافت.
قیمت بیتکوین در بالای سطح حمایتی 58 هزار دلاری تثبیت شده بود و پس از غافلگیری فدرال رزرو با کاهش 0.50 درصدی نرخ، به بالای مقاومت 60 هزار دلاری صعود کرد.
با این که اثرات مستقیم کاهش نرخ بهره، با تاخیر به اهداف خود اصابت میکند. با این حال، انتظارات مردم از پایان رکود اقتصادی باعث میشود که سرمایه خود را در بازارها به جریان بیاندازند و یک رشد ناگهانی در بازارها رخ دهد.