ورزش چوگان نیازمند نگاه و همت ملی است

## چوگان، ورزش اصیل ایرانی در آستانه نابودی؟

چوگان، از ورزش های اصیل و باستانی ایران، با قدمتی طولانی و غرورآفرین، در سال های اخیر با چالش های جدی روبرو شده است. این ورزش که با اسب، چوب و گوی انجام می شود، نیازمند ارتباط عمیق بین سوارکار و اسب است و در گذر زمان به عنوان نماد فرهنگ و هویت ایرانی شناخته شده است.

متاسفانه، در سال های اخیر شاهد حواشی متعددی درباره چوگان بوده ایم، از ثبت این ورزش به نام کشوری دیگر تا اختلافات حقوقی بین فدراسیون و شرکت توسعه و تجهیز اماکن ورزشی.

با این حال، خبر خوش آنکه چوگان قرار است در المپیک 2028 لس آنجلس به جمع ورزش های المپیکی بپیوندد. این فرصتی طلایی برای احیای این ورزش غرورآفرین است، اما برای حضور قدرتمندانه در این عرصه جهانی نیازمند توجه جدی به مشکلات و چالش های این ورزش هستیم.

بهزاد حاجی شرفی، داور و پیشکسوت چوگان، در گفتگویی با خبرنگار ورزشی خبرگزاری فارس، درباره چالش های این ورزش گفت: “چوگان با سایر ورزش ها متفاوت است و آموزش آن زمان بر است. یکی از ضرورت های این ورزش سرمایه گذاری فدراسیون روی نسل جوان است. خوشبختانه پخش زنده مسابقات از تلویزیون سبب افزایش علاقمندان به این رشته شده است.”

وی تاکید کرد که بزرگان مملکت باید به این ورزش اصیل توجه کنند و از نظر مالی به آن کمک کنند. “نگهداری هر اسب برای چوگان باز در ماه حدود 80 میلیون تومان هزینه دارد. کدام جوان می تواند چنین هزینه ای را صرف این کار کند؟”

حاجی شرفی در ادامه گفت: “در گذشته این ورزش در اختیار نظامیان بود. ارتشی ها و گروه های وابسته به ارتش و ژاندارمری، بیشترین چوگان بازان را در اختیار داشتند. چوگان یک ورزش ملی است و باید به آن به عنوان یک ورزش ملی توجه شود، نه به عنوان یک منبع درآمدزایی.”

وی با انتقاد از دیدگاه برخی مسئولین که به دنبال سودجویی از چوگان بودند، گفت: “اگر بخواهیم به این ورزش با دید درآمدزایی نگاه کنیم باید فاتحه آن را خواند. این دیدگاه اشتباه در گذشته باعث وارد شدن ضربه های جدی به این ورزش شده است. چوگان نیازمند یک بسیج عمومی و ملی از جانب تمام ارگانها است.”

حاجی شرفی با اشاره به هزینه های بالا، افزود: “در سال های اخیر شاهد اضافه شدن چوگان باز جدیدی نبوده ایم. هر بازیکن باید اسب های خودش را داشته باشد و یک جوان نمی تواند از پس هزینه های چوگان بربیاید. هزینه هر چوب چوگان حدود 8 میلیون تومان است و در هر مسابقه یک یا دو عدد از آن شکسته می شود. هزینه هر گوی نیز بین 800 تا 900 تومان است که با اجازه واردات این مبلغ به 600 تومان تقلیل می یابد.”

وی با اشاره به مشکلات واردات تجهیزات چوگان از پاکستان گفت: “فدراسیون تعدادی وسایل چوگان از پاکستان خریداری کرده است و برای وارد کردن آن به مشکل خورده ایم.”

حاجی شرفی با ابراز امیدواری از نگاه رهبر انقلاب و مدیریت آقای دنیا مالی در وزارت ورزش، گفت: “تا قبل از اینکه آقای دنیا مالی تصدی وزارت ورزش را بر عهده بگیرند، هیچ کمکی از جانب وزارت ورزش به این ورزش نشده بود. امیدواریم با توجه به نگاه رهبر انقلاب به این ورزش و مدیریت آقای دنیا مالی بتوانیم مشکلات گذشته را جبران کنیم.”

وی در پایان تاکید کرد: “این ورزش نیازمند یک دیدگاه وطن پرستی است. کسی که بداند این ورزش در تمام دنیا به نام ایران ثبت شده است و از این امر احساس غرور کند. یک بسیج و همت ملی چوگان را نجات می دهد. بزرگان ایران و مسئولین باید فکری به حال این ورزش کنند. این ورزش در حال نابودی است و باید برای آن هزینه شود چون ما در آینده نزدیک بازی های جهانی زیادی را داریم که به عنوان مهد چوگان باید در آنها حضور موفق داشته باشیم.”

پایگاه خبری فرصت نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *