## بیماری سالک: از سگ تا انسان
بیماری سالک، که به آن “لیشمانیوز جلدی” نیز گفته میشود، نوعی بیماری انگلی است که از طریق نیش پشه خاکی به انسان منتقل میشود. این پشهها با گزش موشهای صحرایی آلوده به انگل لیشمانیا، عامل بیماری را دریافت کرده و به انسانها منتقل میکنند.
**راههای انتقال بیماری**
موشهای صحرایی مخزن اصلی این انگل هستند. علاوه بر این، افراد مبتلا به سالک نیز میتوانند با گزش پشه خاکی عامل انتقال بیماری به افراد دیگر باشند. همچنین، بیماری سالک که از انسان به انسان منتقل میشود، میتواند سگها را نیز آلوده کند.
**مخاطرات کالاآزار**
اما خطرناکتر از سالک، بیماری “کالاآزار” یا “لیشمانیوز احشایی” است که از طریق نیش پشه خاکی از سگ به انسان منتقل میشود. این بیماری در تمام بدن منتشر شده و بر خلاف سالک، فقط یک زخم ایجاد نمیکند.
**علائم و درمان**
دوره کمون بیماری سالک حدود ۳۰ تا ۴۵ روز است و علائم آن حدود یک ماه تا ۴۵ روز پس از گزش در بیمار پدیدار میشود. افراد مبتلا به سالک با درمان مناسب طی ۳ تا ۸ ماه بهبود مییابند، اما کالاآزار خطرناکتر است. در کودکان مبتلا به کالاآزار اگر علائم بیماری تشخیص داده نشود و روند درمان پیگیری نشود، احتمال مرگ آنها بیش از ۸۰ درصد است.
**هشدار به صاحبان حیوانات خانگی**
تمام سگها، چه سگهای گله و چه سگهای ولگرد و خیابانی، میتوانند عامل انتقال بیماری کالاآزار باشند. صاحبان حیوانات خانگی باید به نکات بهداشتی مانند داروها و تزریق واکسن توجه کنند تا از بیماری حیوان خود جلوگیری کنند. افراد یکه به مناطق روستایی سفر میکنند نیز باید به نکات بهداشتی مانند استفاده از مواد دافع حشرات توجه کنند تا مورد گزش قرار نگیرند.
**توجه به وضعیت سالک در ایران**
با وجود اینکه بسیاری از مبتلایان به سالک از طریق موشهای صحرایی آلوده میشوند، امسال در ایران ۲۵ مورد ابتلا به کالاآزار گزارش شده است که احتمال میرود تعداد واقعی مبتلایان بیشتر باشد. همچنین بررسیها نشان میدهد که در سال جاری تا کنون ۸ هزار نفر به بیماری سالک مبتلا شدهاند.