برخی از تحلیلگران اقتصادی معتقدند که افزایش ریسکهای سیاسی، نهاد مرکزی را به سمت مداخله ارزی سوق داده است. این مداخله از نوسانات شدید نرخها جلوگیری کرده است. با این حال، برخی دیگر معتقدند که انتشار خبر جدید میتواند به جهش قیمتی دلار در بازار فردوسی منجر شود. بر اساس اطلاعات موجود، حجم معاملات در بازار فردوسی در روز یکشنبه کاهش یافته و نرخها روند نزولی را تجربه کردهاند.
به گفته معاملهگران، کاهش نرخ دلار در ماه گذشته به دلیل کاهش تنشها و نوسانات نرخ درهم امارات بوده است. درهم امارات به عنوان رهبر بازار عمل کرده و سیگنال کاهش را به بازیگران بازار دلار ارسال کرده است. در این راستا، نرخ درهم امروز به حدود ۱۶ هزار و ۳۰۰ تومان کاهش یافت. اما در بازار طلا و سکه، وضعیت به شکل متفاوتی رقم خورده است. طلای جهانی در روزهای اخیر به بالاترین سطح تاریخی خود رسیده و کنترل بازار طلا و سکه در ایران را به عهده گرفته است.
قیمت دلار در فردوسی در یک ماه اخیر نوسان چندانی نداشته و در محدوده مشخصی نوسان کرده است. علاوه بر آن، تمایلات کاهشی در بازار مشهود است. بر اساس اعلام مراجع رسمی، تورم نقطهبهنقطه کشور تا انتهای مردادماه سال جاری برابر با ۳۱٫۶ درصد بوده است. در همین بازه زمانی، نرخ رشد دلار کمتر از ۲۰ درصد محاسبه میشود.
در نتیجه این مقایسه، برخی از کارشناسان معتقدند که تمایلات کاهشی در نرخ ارز توجیه اقتصادی ندارد. پس بطور کلی منشا این تمایلات چیست؟
دلایل افزایش قیمت دلار در فردوسی
کارشناسان دو عامل بازارسازی بانک مرکزی و وجود ریسک در فضای اقتصاد کشور را عامل تمایلات افزایش قیمت دلار در فردوسی میدانند. حال باید دید روند کاهشی شاخصارزی تا چه زمان ادامه خواهد یافت.
بر اساس ادعای معاملهگران، قیمت دلار در فردوسی با ۵۹ هزار و ۵۰۰ تومان شروع به کار کرد و در عصر به ۵۹ هزار و ۸۰۰ تومان افزایش یافت. فعالان بازار معتقدند که اگر دلار در این سطح حمایتی تثبیت نشود، احتمال افزایش قیمت تا نیمه ۶۰ هزار تومان وجود دارد. در کنار دلار، درهم نیز با نوسان افزایشی رقم ۱۶ هزارو ۴۰۰ تومان را ثبت کرده است. این در حالی است که روزهای قبل درهم تا پله چهارم کانال مذکور بالا رفته بود. بررسی بازار ارز تهران در سالهای اخیر نشان میدهد که چنین اخباری میتواند تاثیر چشمگیری بر شروع روندهای افزایشی ایفا کند. اما روند بازار در روز گذشته به گونه دیگری بود.
نوسانات نرخ ارز ادامه دارد؟
برخی از تحلیلگران ارزی معتقدند که در ماههای گذشته سیگنالهای جدیتری در این زمینه منتشر شده که بازار از آنها عبور کرده است. با توجه به این رویکرد میتوان گفت که بازار تهران از این پس تنها به اخباری واکنش نشان میدهد که بطور مستقیم مربوط به مناقشات نیروهای رسمی کشور باشد.
در این میان برخی از فعالان بازار نیز وجود دارند که ناهماهنگی بازار و اخبار را ناشی از تلاش نهاد بازارساز میدانند. به عقیده این افراد بانکمرکزی با هدف جلوگیری از نوسانات نرخ ارز درحال تقویت طرف عرضه در معاملات غیررسمی است.
طبق آنچه که معامله گران مدعی بودند قیمت دلار در فردوسی با اندکی رشد به ۵۹ هزارو ۸۰۰ تومان رسید. گفته می شد که یکی از دلایل اینکه دلار مرز حساس یاد شده را حفظ کرده ناشی از رشد محدود درهم بوده است.
درهم امارات ظهر امروز برای مدت کوتاهی پایین ۱۶ هزارو ۳۰۰ تومان معامله شد اما در نهایت فاز صعود کوک کرد و به ۱۶ هزار و ۳۳۶ تومان رسید.
در این شرایط فنی های بازار می گویند که قیمت ها به در مرز حساسی قرار دارند و احتمالا با تغییر فصل تقاضای جدید وارد بازار خواهد شد. در کنار بازار ارز، فعالان بازار طلا در انتظار روز چهارشنبه و نشست فدرال رزرو برای تعیین نرخ بهره هستند. این نشست می تواند جهت بعدی قیمت طلا برای را صعود یا ریزش را مشخص کند.