## بحران ارز: خودروسازان، صادرکنندگان پسته و یک معامله عجیب
با وجود تلاشهای مختلف برای حل مشکلات ارزی، برخی صنایع به دنبال راه حلهای غیرمتعارف برای تأمین ارز مورد نیاز خود هستند.
یکی از این موارد، ورود خودروسازان به تجارت محصولات کشاورزی مانند پسته، مس و فولاد است. به گفته سید مهدی طبیب زاده، عضو اتاق بازرگانی ایران، این خودروسازان برای تأمین ارز مورد نیاز خود برای واردات قطعات، اقدام به خرید و صادرات این محصولات به بازارهای خارجی میکنند.
طبیب زاده تاکید میکند که این اقدام، با توجه به تمرکز خودروسازان بر ورود مواد اولیه تولید و عدم توجه به اصول بازارسازی، ممکن است منجر به ضرردهی و نابه سامانی در بازار محصولات کشاورزی، به ویژه پسته شود.
در همین راستا، صادرکنندگان پسته به دنبال انعقاد تفاهم نامهای با خودروسازان هستند تا ارز حاصل از صادرات پسته را به جای عرضه در سامانه نیما، به صورت توافقی و تحت نظارت بانک مرکزی در اختیار تولیدکنندگان خودرو قرار دهند. هدف از این تفاهم نامه، جلوگیری از ورود خودروسازان به تجارت پسته و جلوگیری از ایجاد اختلاط در حوزه فعالیت دو گروه است.
از سوی دیگر، صادرکنندگان پسته از سال ۱۳۹۷ با چالش الزام به ارائه ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما روبرو هستند. با توجه به تفاوت چشمگیر نرخ ارز در سامانه نیما با نرخ ارز آزاد و هزینههای تولید و صادرات محصولات کشاورزی، صادرکنندگان با ایفای تعهدات ارزی خود متحمل ضرردهی میشوند.
این موضوع نه تنها صادرات محصولات کشاورزی را کاهش داده است، بلکه سبب شده است که تاجران خوش نام و خوش سابقه از تجارت کنار بکشند و افراد جدید با کارتهای بازرگانی موقت وارد این عرصه شوند.
طبیب زاده بر این نکته تاکید میکند که کاهش فاصله ارز نیمایی و آزاد در روزهای گذشته، اتفاق خوبی برای صادرکنندگان محسوب میشود. به گفته وی، راه نجات تجارت کشور، یکسانسازی نرخ ارز است و اگر این اتفاق بیفتد، تمام این مباحث به پایان خواهد رسید.