روایت بدعهدی متحد ایران از زبان سردار حاجی‌زاده

## وقتی وعده‌ها به خیانت تبدیل می‌شود: روایت سردار حاجی‌زاده از بدعهدی یک کشور دوست

سردار حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه، در برنامه‌ای تلویزیونی، از یک اتفاق تلخ در گذشته گفت. او از نقض تعهدات یک کشور دوست در قبال ایران در زمینه تحویل رادارهای خریداری شده خبر داد.

سردار حاجی‌زاده در این برنامه گفت: “ما در زمانی که به رادار نیاز داشتیم، قرار بود از یکی از کشورهای تولیدکننده رادار که دوست ایران هم محسوب می‌شد، چندین سامانه رادار خریداری کنیم. من به عنوان فرمانده پدافند، شخصا هفت سامانه رادار از این کشور خریداری کردم.”

او در ادامه با تاسف افزود: “با وجود پرداخت کامل مبلغ قرارداد، این کشور دوست، علی‌رغم وعده‌های داده شده، رادارها را به ما تحویل نداد.”

هرچند سردار حاجی‌زاده نام این کشور را فاش نکرد، اما نشانه‌ها به احتمال زیاد به سامانه اس-۳۰۰ اشاره دارند. در سال ۱۳۸۶، ایران و روسیه قراردادی به ارزش ۸۰۰ میلیون دلار برای تحویل سامانه موشک‌های پیشرفته ضدهوایی (اس-۳۰۰) به ایران امضا کردند. اما روسیه از همان ابتدا با عهدشکنی، به بهانه تحریم‌ها از تحویل این سامانه‌ها خودداری کرد.

در همان سال، فرمانده وقت قرارگاه پدافند هوایی خاتم‌الانبیا، با رونمایی از سامانه بومی بسیار شبیه اس-۳۰۰، آن را با نام “باور ۳۷۳” معرفی کرد. این اقدام نشان از تلاش ایران برای غلبه بر چالش‌های تحریم‌ها و استقلال در زمینه دفاع هوایی داشت.

با امضای برجام از سوی روسیه، موانع تحریم‌های تسلیحاتی ایران در سال ۱۳۹۴ برداشته شد. در نهایت، در مهر ۱۳۹۵، خبرگزاری اسپوتنیک روسیه اعلام کرد که مسکو بر اساس قرارداد، فرایند تحویل سامانه‌های دفاع هوایی موشکی اس-۳۰۰ به تهران را تکمیل کرده است.

جالب توجه است که ایران پیش از تحویل سامانه اس-۳۰۰، توانست سامانه باور ۳۷۳ را طراحی و عملیاتی کند. این سامانه، که به طور کامل بومی است، دارای ویژگی‌های متعددی است. هر گردان سامانه باور ۳۷۳ از دو آتشبار تشکیل شده که برحسب نیاز، تعداد آتشبارها قابل افزایش است. هر آتشبار قادر به شلیک ۱۲ موشک است که این موشک‌ها در دو قالب قابل چیدمان هستند.

همچنین هر آتشبار باور ۳۷۳ شامل سه رادار معراج ۴، رادار کشف هدف با برد ۳۲۰ کیلومتر، رادار ردگیری با برد ۲۶۰ کیلومتر، یک پست فرماندهی و یک ژنراتور می‌شود.

موشک صیاد ۴، یکی از مهمترین اجزای این سامانه است. این موشک در دو مدل طراحی و تولید شده که یکی از آنها از بالک برای تغییر مسیر استفاده می‌کند و دیگری از فناوری تغییربردار رانش.

برد موثر موشک صیاد ۴، ۲۰۰ کیلومتر است، اما کارشناسان برد نهایی آن را بیش از ۲۰۰ کیلومتر تخمین زده‌اند. این موشک به دو روش اصابت مستقیم و استفاده از فیوز مجاورتی، هدف خود را سرنگون می‌کند.

سامانه باور ۳۷۳ قابلیت رهگیری همزمان ۶۰ هدف را دارد و هر آتشبار این سامانه قادر به شلیک ۱۲ موشک و درگیری همزمان با ۶ هدف است.

در همان زمان، روزنامه گاردین در گزارشی به نقل از یک منبع آگاه نوشت که ایران بعد از ساخت سامانه باور ۳۷۳، نه تنها آن را به روسیه اهدا کرده بلکه یک پدافند S۳۰۰ دریافتی را نیز به مسکو پس داده است.

مجله خبری فرصت نیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *