از شب گذشته فضای رسانههای غربی با گمانهزنیهای شدید در مورد حمله احتمالی اسرائیل به ایران ملتهب شده است. این گمانهزنیها از حمله به تاسیسات هستهای تا تاسیسات نفتی را شامل میشود. مقامات اسرائیلی به همتایان آمریکایی خود اعلام کردهاند که واکنش آمریکا به حملات موشکی ایران در ماه آوریل بسیار محدود و ضعیف بوده است.
به گفته یک مقام ارشد آمریکایی، رهبران اسرائیل اعتقاد دارند که در آن زمان اشتباه کردند و به توصیههای کاخ سفید برای یک حمله تلافیجویانه محدود گوش دادند.
تبعات حمله اسرائیل به ایران: نوسان قیمت نفت
این بار، هدف حمله احتمالی اسرائیل ممکن است سایتهای تولید نفت و پایگاههای نظامی ایران باشد. به گفته مقامات، آسیب رساندن به پالایشگاههای نفتی میتواند اقتصاد ضعیف ایران را ضربه زده و بازارهای جهانی نفت را یک ماه قبل از انتخابات ایالات متحده دچار آشفتگی کند.
با وجود گمانهزنیهای رسانهای، اسرائیل فعلاً برنامهای برای حمله به تأسیسات هستهای ایران ندارد. به گفته چهار مقام اسرائیلی، هرچند اسرائیل تلاشهای ایران برای ساخت سلاحهای هستهای را یک تهدید جدی میداند.
هدف قرار دادن سایتهای هستهای، که بسیاری از آنها در اعماق زمین قرار دارند، بدون حمایت ایالات متحده دشوار خواهد بود. رئیسجمهور بایدن روز چهارشنبه اعلام کرد که از حمله اسرائیل به سایتهای هستهای ایران حمایت نخواهد کرد.
حمله احتمالی اسرائیل به ایران احتمالا به پایگاههای نظامی در منطقه، از جمله یمن، سوریه و ایران محدود خواهد بود. بعید است که تاسیسات نفتی جزو اهداف آنها باشد، هرچند آنها ادعا میکنند که یکی از موشکهای ایران به میدان گازی عسلان اصابت کرده است. به این دلیل مدعی هستند که ایران قصد داشته است به اسرائیل خسارت وارد کند. با این حال بسیاری از دولتهای غربی پاسخگویی اسرائیل به شکلی که منجر به جنگ در منطقه شود را بسیار خطرناک میدانند. گروههای مقاومت در عراق اعلام کردند هرگونه حمله به ایران به هدف قرار گرفتن پایگاههای نظامی آمریکا در منطقه منجر خواهد شد.
همچنین برخی از مقامات سپاه پاسداران تاکید کردهاند که هرگونه حمله به ایران باعث نابودی کامل ۳۲ هدف از پیش تعیین شده در اسرائیل خواهد شد. منابع آمریکا در منطقه و ناوهای این کشور نیز هدف موشکهای ایرانی قرار خواهند گرفت. پاسخ اسرائیل به طور قطع با یک فاجعه روبرو خواهد شد.
آمادگی ایران برای جنگ با ایران چقدر است؟
به طور قطع در حال حاضر آمادگی اسرائیل برای جنگ با ایران در حداقل ممکن قرار دارد. برخی رسانههای غربی درباره عدم رهگیری سامانههای پدافندی اسرائیل در مقابل حملات موشکی ایران گفتهاند که این سامانهها به دلیل کمبود موشک به طور کامل فعال نیستند. آنها این مسأله را به افزایش ارسال تجهیزات نظامی غرب به اوکراین مرتبط میدانند.
از طرف دیگر، در یک ماه اخیر حملات موشکی حزب الله و حوثیها باعث فعالیت زیاد این سامانهها شده است. به همین دلیل کمبود مهمات قطعی است. همچنین حمله موشکی ایران نشان داد که این سامانهها چندان برای اسرائیل بازدارنده نیستند و هرگونه واکنش ایران در مرحله بعد میتواند به قیمت نابودی تمام زیرساختهای اسرائیل تمام شود.
نکته دیگر اینکه گوگل عرس اعلام کرده است که اسرائیل در پایگاه هوایی نواتیم ابر دیجیتالی قرار داده است. تا مشخص نشود که میزان خسارت این پایگاه نظامی بعد از حمله موشکی ایران چقدر است، نمیتوان درباره وضعیت آن قضاوت کرد. از طرف دیگر، اسرائیل دیروز حملات خود به لبنان را از طریق ناوهای خود انجام داد. این موضوع نشان میدهد که پایگاه هوایی این کشور آسیب بسیار جدی دیدهاند. بنابراین، این کشور در حال حاضر آمادگی چندانی برای جنگ با ایران ندارد.
سناریو حمله زمینی به اسرائیل
همچنین باید توجه داشت که اگر اسرائیل قصد واکنش شدید به ایران را داشته باشد، این بار خاک اسرائیل از طریق نیروهای حزب الله، نیروهای انصار الله و … مورد حمله قرار خواهد گرفت. این حمله زمینی نه تنها از خاک لبنان، بلکه از مرزهای سوریه نیز خواهد بود. رسانههای آمریکایی نیز چندی پیش تایید کردهاند که چندین هزار نیروی زمینی از گروههای انصار الله، فاطمیون، زینبیون، حشدالشعبی و … در مرز سوریه و اسرائیل اردوگاه زدهاند.
بنابراین ریسک جنگ برای اسرائیل بسیار بالا خواهد بود. هرچند آمریکا وعده حمایت داده است، اما خطرات برای این کشور نیز به قدری بالاست که میتواند شاهد یک جنگ تمام عیار علیه ناوهای جنگی و کشتیهای تجاری خود باشد.