## نظام آموزشی کشور: به سوی تحول بنیادین
نظام آموزشی کشور نیازمند بازنگری و تحولی عمیق است تا بتواند با چالش های امروز و آینده مواجه شود. دکتر مسعود پزشکیان، رئیس جمهور در جلسه اول شورای عالی آموزش و پرورش در دولت جدید، با تاکید بر ضرورت اصلاح و تغییر در نظام تعلیم و تربیت کشور به این موضوع اشاره کرد و گفت: “اگر نظام تعلیم و تربیت کشور اصلاح و عدالت آموزشی برقرار نشود، کشور به درستی پیش نخواهد رفت.”
متاسفانه در سال های گذشته، آموزش و پرورش به اندازه کافی مورد توجه قرار نگرفته است. بخش بزرگی از توجه به مسائل سخت افزاری صرف شده و به بخش نرم افزاری و مسائلی نظیر نیروی انسانی، محتوا و روش های آموزشی کمتر توجه شده است.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه مشکلات فرهنگی و اجتماعی با راه حل های سخت افزاری حل نمی شوند، به ضرورت تغییر در روش های آموزشی تاکید کرد. به گفتۀ ایشان نیاز به گزارش دقیقی از وضعیت فعلی آموزش و پرورش در همه ابعاد سخت افزاری و نرم افزاری است تا با استفاده از روش های مناسب و به روز در عرصه آموزش، دانش و مهارت های ضروری را به دانش آموزان آموزش دهیم.
امروزه روش سنتی ایستادن معلم پای تخته و درس دادن به دانش آموزان دیگر جوابگو نیست و باید از روش هایی استفاده کنیم که دانش آموزان را در فرآیند یادگیری فعال کنند. آموزش کار گروهی، مسئولیت پذیری، حل مسئله، گزارش نویسی و قدرت مقابله با موانع از جمله اهداف مهم در نظام آموزشی نوین هستند.
دکتر پزشکیان نیز بر ضرورت به کارگیری دستاوردهای نوین ارتباطی و آموزشی، مانند هوش مصنوعی و ابزارهای آموزشی جدید در ارتقای محتوا و روش های آموزشی تاکید کرد. در عصر اطلاعات، استفاده از این ابزارها می تواند به تکمیل آموزش در خارج از مدرسه نیز کمک کند.
ایشان همچنین به اهمیت عدالت آموزشی اشاره کرد و عدم اجرای مطلوب سند تحول بنیادین آموزش و پرورش را به فقدان مکانیسم آموزش متناسب با اهداف این سند مرتبط دانست. در این زمینه نیاز به تدوین روش های اجرایی دقیق و همدلی بین دستگاه های مسئول اجرای این سند است.
رئیس جمهور در پایان سخنانش به این نکته نیز اشاره کرد که امروزه نظام آموزشی کشور نخبگان پرورش می دهد، اما این نخبگان علاقه ای برای ماندگاری در کشور و ساختن ایران ندارند. بخش قابل توجهی از این مسئله به نوع رفتار ما در ساختار مدیریت کشور مربوط می شود. فرزندان ایران آنچه را از ما می بینند، می آموزند، نه آنچه می شنوند.
در این جلسه، اعضای شورای عالی آموزش و پرورش به مطرح کردن دیدگاه ها و نظرات خود در زمینه راهکارهای اجرای سند تحول و اصلاح و ارتقای کمی و کیفی نظام آموزشی کشور پرداختند.
**برخی از موضوعات مطرح شده در این جلسه:**
* اجرای عدالت آموزشی به عنوان گامی مهم در راستای اقامه عدالت در کشور
* ضرورت توجه جدید به ارتقا و به روز کردن آموزش در مراکز تربیت معلم
* اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش
* نگاه به صرف منابع در آموزش و پرورش به عنوان سرمایه گذاری بلند مدت
* ضرورت بهره گیری از فناوری ها و ابزارهای نوین در ارتقای آموزش
* توجه به سطوح موثر اجتماعی و خارج از حیطه اختیار و عمل وزارت آموزش و پرورش در تعلیم و تربیت
* تصمیم گیری قاطع برای رفع کسری بودجه همیشگی آموزش و پرورش